28 juli 2015

gold bugs worden behandeld alsof ze in Griekse leningen beleggen

Ineens ziet iedereen het: de goudprijs gaat omlaag. De redenen waarom je goud moet kopen zijn voltrekt belachelijk.  http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/07/25/gold-is-doomed/
Je moest goudd kopen vanwege het monetaire beleid van de FED, bankreserves drukken met QE. Daar zou oneindige inflatie uit voort spruiten waarbij vergeleken de jaren 70 niets zouden zijn. Meer iets als de Weimar republiek. Overheidstekorten zouden helemaal uit de hand lopen en de overheidsschuld al helemaal. De dollar was immers niets waard. Inflatie overal. Overheden hebben geen benul wat ze aan het doen zijn.
China zou oneindige hoeveelheden goud moeten kopen, maar toen bleek hoe mondjesmaat de Peoples Bank of China dit deed, bracht het een verkoper op het idee maar eens opruiming te houden en flink wat goud te verkopen. En de goudprijs herstelde daarna niet.

De sterke dollar (hier tegen de euro) correleert met de goudprijs, maar niet zo sterk.
Het overheidstekort van de VS leidt de goudprijs. Je kunt stellen dat de doorgaande daling van het Amerikaanse overheidstekort een vernietigende werking heeft op de goudprijs.
Een ander probleem is de afname van de valutareserves in de wereld. Om de een of andere rden correleert de goudprijs vaak goed met de valutareserves van Indonesië. Als je het zo bekijkt is de val van de goudprijs overdreven.


Ik moet zeggen dat ik net een boek over het inflatiespook van Mugadic verbannen heb naar de zolder. De deflationistas hebben de inflationistas verslagen.

Bianco is een hele tijd negatief geweest over de goudprijs.  Hij voorspelde dat er nog heel wat goud ETF's geliquideerd zouden moeten worden voor je de val van de goudprijs zou kunnen stoppen. Dat is nu eindelijk ongeveer voldoende gebeurd. Ook bij de goudfutures is de overdadig positieve positie van de large speculators en net managed money voor grondstoffen (hedge funds etc) eindelijk omgeslagen in een negatieve positie. Er is behoorlijk wat capitulatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten