28 juli 2015

Waarom zou Krugman fout kunnen zitten en Merkel goed dat bezuinigen goed is voor landen in de eurozone?

Het IMF is van het beginsel afgestapt dat landen die alleen maar geld van het IMF kunnen krijgen eerst hun economie verder kapot moeten bezuinigen. Griekenland moet een zak met geld krijgen en de schulden moeten worden kwijt gescholden. En geen geld naar de landen in de eurozone die armer zijn dan Griekenland. Een voorkeursbehandeling voor de zondaar. Hoe nobel ineens.

Het Keynesiaanse principe dat de overheid een gat in zijn hand moet hebben en bij elke recessie door moet blijven spenderen tot de economische groei weer in orde is, heeft de afgelopen decennia wat kleerscheuren opgelopen. De eerste keer was bij de eerste oliecrisis in 1973. De overheid creëerde inflatie, maar toch liep de werkloosheid op (this time is different leerden we toen, er ontstond stagflatie). Er was namelijk een ander probleem. De olielanden eisten een groter deel van de koek en kregen dat ook. Dat pareer je niet met Keynesiaans overheidsbeleid. Dat pareer je met een oorlog waarbij je de olieproducenten dwingt om olie goedkoop te blijven leveren. [Die oorlogen kwamen, de golfoorlogen, maar waren niet grootscheeps genoeg. Men was te beschaafd om zonder reden Saoedi-Arabië aan te pakken en Iran veroveren is militair nogal ondoenlijk.  ]
Men werd het er snel over eens dat er grenzen zaten aan Keynesiaans stimuleringsbeleid. Te grote overheidstekorten en schulden waren niet goed. O.a. omdat dan de rente op overheidsschulden tot onhoudbare hoogte kunnen stijgen. 7%+ vond men dat enige jaren terug voor de europeriferie.

Bij de kredietcrisis gingen de overheden ongekend Keynesiaans stimuleren. Maar de groei kwam niet terug. Krugman en de zijnen adviseerden de schuldencrisis te bestrijden met voortdurend meer schulden te maken. De overheidsinkomsten herstelden niet en de uitgaven bleven gedwongen (door hoge werkloosheid vooral) op hoog niveau. De extra stimulering in 2009 kwam duur te staan in vooral de eurozone. Er kwam een eindeloze rij jaren van bezuinigen. Er was een schuldenprobleem ontstaan door allerlei redenen. In hoofdzaak was men vooral na 2003 meer schulden gaan maken terwijl demografisch gezien er minder schulden gemaakt hadden moeten worden.
Die te hoge schulden zaten zowel bij de overheid, de particulieren als het bedrijfsleven. In de zuidelijke landen waren vooral de overheidsfinanciën het probleem, in Nederland vooral die van de particulieren.

Net als na de eerste oliecrisis moet je je verlies nemen. Extra consumeren door meer schulden te maken kan niet bij een vergrijzende bevolking.   Bij een krimpende bevolking moet je niet rekenen op grote waardestijging van je huis. De schuldenlast van een overheid wordt eerder onhoudbaar als die overheid gedwongen wordt steeds meer uit te geven aan overdrachtsuitgaven.
We zaten ineens in het Nieuwe Normaal, waarbij je je geld niet meer sneller kon uitgeven dan het binnenkwam. Dat geweldige recept van steeds meer consumeren zonder groei van inkomen stopte pardoes. Decennia was dit goed gegaan, banken werden steeds royaler, o.a. via mortgage backed securities met steeds wildere constructies.

Er is nog een kleine kans als de overheid voor een soort slimme private equity investeerder gaat spelen en veel rendabel investeert en dit financiert met veel goedkope leningen. De FED is niet voor niets de meest winstgevende onderneming ter wereld. China kon zo na 2008 gewoon doorgroeien.

Landen met weinig vergrijzing en niet te veel schulden kunnen verder gaan met Keynesiaans beleid dan het totaal vergrijsde Griekenland met zijn torenhoge overheidsschuld. De euro is helemaal niet de schuld van de vergrijzing in de europeriferie. Het achterblijven van Finland ligt aan de neergang van Nokia en slechte papierprijzen en de recessie in Rusland, niet aan de euro. 
Merkel heeft gelijk: vergrijzende landen kunnen niet steeds meer op de pof leven. Maar je moet de overheidsuitgaven niet te veel drukken. Je moet in een keer je bezuinigingen nemen en daarna kun je weer vooruit. Zie IJsland, Ierland, Spanje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten