12 juli 2015

goed nieuws van de afgelopen week

1. Griekenland gaat niet de afgrond in, in ieder geval nu nog niet. Zo lang de capital controls duren zit Griekenland in de houdgreep van de ECB en kan het niet te veel zondigen. Hoe pijnlijk ook, zelfs bij kwijtschelden van de schulden moet de Griekse overheid niet al te veel meer uitgeven dan ze binnenkrijgt. De demografie staat de sinterklaasgedachte in de weg en anders gaan ze in de zak van Schaüble. De rente - en aflossingsbetalingen op de Griekse overheidsschuld zijn de komende decennia nog laag. Bij nog veel meer schuldopbouw zoals de Grieken zo graag willen, wordt dit uiteraard anders. Dan lonkt de drachme met zijn hyperinflatie.

2. De Chinese overheid doet er alles aan om de krach te stoppen. En het loopt meestal niet goed af met degenen die tegen de Chinese overheid in gaat.
Al die monetaire verruiming heeft geleid tot een aantrekken van de geldgroei. M2 van $21 000 miljard lijkt genoeg om hoge beurskoersen te rechtvaardigen.


3. De wereldhandel trekt weer aan na het grote gat van het eerste kwartaal
(plaatje ABN AMRO). Vooral in de ontwikkelde landen is er verbetering zichtbaar, maar ook in Latijns Amerika. Voor Azië schijnen we nog een klein beetje geduld te moeten hebben, maar bij aantrekken van de Amerikaanse import komt dat echt ook wel.

4. De Amerikaanse groei trekt aan.
Mijn basisverhaal is dat de Amerikaanse economie sinds half 2014 in een hoger groeitempo zit. Escape velocity van 2,5%+ (vroeger dachten we dat het 3%+ moest zijn, maar na al die verlagingen van de schattingen van de potentiële groei is het duidelijk dat je al heel blij met 2,5% groei moet zijn.

De arbeidsmarkt geeft aan wat de trend van de inkomensgroei moet zijn en deze is beter dan de productiecijfers nu zeggen. In de komende jaren zal daarom de groei van de productie (inclusief wat de diensten produceren) wat naar boven worden bijgesteld, zo verwacht ik. In ieder geval prbeert men de lage groei in het eerste kwartaal wat weg te masseren.
De openstaande vacatures, jolts, geeft die sprong vrij goed aan in de VS

Voor ik op vakantie ging zat men in zak en as over de lage voorspellingen van de Atlanta FED voor het tweede kwartaal. Deze zijn aardig bij aan het draaien, de trend is goed.

Een verdere greep uit de plaatjes van het blog van Dr. Ed (yardeni)
 

solide trends

.na het recente gat gaat het weer uitbundig omhoog. Men spaart weer wat minder, omdat men de daling van de benzineprijs als meer permanent aan het zien is.
versnelling van een goede trend: de huizenmarkt trekt aan, ook al huurt de millenial liever (nu nog wel; maar men berekent steeds vaker dat kopen goedkoper is dan huren)
het consumentenvertrouwen wordt geschraagd doordat steeds meer mensen vinden dat er weer banen in overvloed zijn en steeds minder dat het heel moeilijk is om werk te vinden. Kan nog beter, maar de trend is solide goed.

meer trucks, dat is goed voor de economie
het laatste plaatje was een beetje een verrassing voor me. Ik dacht dat het bedrijfsleven alleen maar eigen aandelen aan het inkopen was en niet aan het investeren. Toch wel. Men bouwt weer flink kantoren en straks ook hotels (dat is dan weer niet zo goed voor de vooruitzichten van commercieel vastgoed, maar voor de economie is het goed).Geen opmerkingen:

Een reactie posten