Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
27 maart 2012
Gavyn Davies: laad je vol met aandelen, winstmarges blijven hoog, kijk naar 1932
Gavyn Davies zette zijn zonnigste bril op voor de visie op aandelen (http://blogs.ft.com/gavyndavies/2012/03/25/a-better-era-for-global-equities/#ixzz1qCoesllO) in de FT. Het plaatje is gebaserd op Robert Shillers data. Dat laat zien dat je na heel slechte opbrengsten zoals op tienjaarbais in de afgelopen jaren je een prachtig herstel kunt zien. Kijk, het lijkt prevcies op wat na 1929 gebeurde. Enrome dalingen, maar daarna een enorm koersherstel dat aanhield tot 1965.
Al die praat over te hoge winstmarges (James Montier, zie mijn blogpost een paar dagen geleden) zijn overdreven. Het output gap is enorm en pas als dat dicht is hoor je op de top van de winstmarges te staan (axioma van Benderly). De vakbonden kunnen geen hoge loonstijgingen afdwingen in het westen zo lang er zo veel goedkope arbeidskrachten bijkomen in de opkomende landen. Alleen India al is geneoeg voor doorgaande loondruk in het westen.
Marges gaan gewoon omhoog (en hij noemt nog niet eens het geforceerd opblazen van de winstmarges van banken door de centrale banken).
Aandelen zijn goedkoop (vooral in Europa en Emerging Markets)en spotgoedkoop vergeleken met obligaties. Obligaties gaan niets opbrengen zo stelt hij en van aandelen kun je wel iets verwachten (2,2% rente en 7,7 % earnings yield in de VS, dat is volkomen uit het lood geslagen). De waardering is beneden het gemiddelde terwijl winstmarges ver boven het gemidelde zijn en blijven.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten