Afgelopen vrijdag hadden twee andelen last van een flashcrash: Apple (daar was men zo overheen, het werd veroorzaakt door foutieve ordersw BATS) en BATS zelf.
Bij BATS was het zelfs einde oefening. BATS is een handelsplatform waarop je aandelen en niet officieel genoteerde dingen kunt verhandelen. Gisteren was de beursintroductie, de IPO. Maar om 11.14 sloeg plotseling het onheil toe: de computers hadden via hun software de indruk gekregen dat je BATS moest verkopen. En daar ging de koers die aanvankelijk rond de uitgiftekoers van zo'n $16 was blijven hangen. De instorting was totaal: van $16 naar $ 0,04 (vier cent) in een oogwenk van tijd. Computers hebben niet veel tijd nodig om te beslissen met wat de koers doet en binnen 900 milliseconde was de daling compleet: van $16 naar 4 cent.
De IPO is daarom maar teruggetrokken, de transacties zijn ongedaan gemaakt. De computers handelen onder moral hazard: als de koerse te veel dlaen worden ze gered, als de koersen stijgen, dan mogen ze de winst houden.
Voorlopig blijft BATS weer ongenoteerd op de beurzen. De beursintroductie uiteraard door hen zelf gedaan heeft het bedrijf enorme schade berokkend.
Het is overigens wel bedenkelijk dat de computers kunnen beslissen in een periode van 900 milliseconde dat de waarde van een onderneming in rook is opgegaan.
De voorstanders van de Tobin-tax, het invoeren van een belasting op transacties op beurzen, voelen zich gesterkt door dit soort flash crashes. Die computers houden wel op te handelen als je belasting heft op transacties op beurzen. Nu laat je flash crashes toe. De grote winstgevendheid van de computerprogramma's moeten wel haast enorme aantallen flash crashes gaan veroorzaken in de komende tijd.
In 1987 vonden we al dat het snel ging, we moeten ons nu kennelijk er op voorbereiden dat het niet in een dag, maar in een seconde is afgelopen met de beurzen in de wereld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten