Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
27 maart 2012
Lukt het Wilders de AAA rating van Nederland te verkwanselen?
Nederland is flink door het ijs aan het zakken bij buitenlandse brokers en economen. De een na de ander weet nog iets onaardigers over Nederland te zeggen dan de anderen.
Deze week wist Citigroup te beredeneren dat Nederland zich uit de kerngroep van de Eurozone heeft geplaatst vanwege de onmogelijkheid om genoeg te bezuinigen volgens door Nederland afgedwongen Europese verdragen. Nederland houdt dus overheidstekorten van minstens 4,5%, het BNP daalt met 1,5% in 2012 en in 2013 is er slechts 0,3% groei en dat terwijl men niet bezuinigt. Men hervormt natuurlijk ook niet. Nederland is zich aan het ontpoppen tot een onbetrouwbaar landje dat zijn zaken niet goed voor elkaar heeft met uit de hand gelopen hypotheekschulden. Citigroup gebruikte overigens een onduidelijk foutief plaatje waaruit zou blijken dat de Nederlandse banken gammeler zijn dan in Frankrijk of Dexia en sinds enige weken alleen nog maar met steun van de ECB overeind gehouden worden.
John Mauldin had met zijn out of the box artikel hmmm Holland ook de nodige sneren. Net als Pimco wordt Nederland als politiek onstabiel gezien vanwege de PVV, een asociale populistische partij die steeds meer landen en de islam discrimineert en alle hervormingen tegenhoudt. De PVV heeft extreem linkse, fundamentalistisch conservatieve standpunten, ook al geeft men af op de linkse kerk.
Die politieke stabiliteit, op de spits gedreven door het meldpunt Polen, breekt Nederland steeds zwaarder op. Ook Pimco is een en ander niet ontgaan en stelt dat het niet zo erg is als Nederland de AAA status verliest, we moeten ons daar gewoon bij neerleggen want met een machtige PVV en onwil in grote delen van de oppositie om voldoende te bezuinigen is dat onvermijdelijk. Het renteverschil met Duitsland is niet langer 0,2-0,3% maar 0,5-0,6% en als men er niet uit komt in het Catshuis, krijgen we een hogere rente dan Frankrijk (= minstens 1% hogere rente dan Duitsland).
Fleur Agema zal haar opponenten zo ongeveer dood kijken, voordat ze akkoord gaat met een cent bezuinigen op zorgkosten. De BTW is de enige mogelijkheid om het begrotingstekort te verminderen en de BTW zal daarom fors verhoogd moeten worden. Zo erg is dat niet, dan stijgt de inflatie en daarmee het nominale nationale inkomen waardoor schuld/inkomen daalt. Omdat Nederland een te groot overschot op de lopende rekening heeft is een beetje extra inflatie niet zo erg.
Het wordt tijd dat België en Luxemburg Nederland uit de Benelux trappen vanwege asociaal wanbeleid. We bakken er niets van in Nederland: geen hervormingen, we krijgen ons begrotingstekort niet op orde, we lopen voorop met discrimineren van de rest van de wereld, we laten onze huizenmarkt instorten en het vertrouwen wordt compleet weggelachen door Rutte. Wilders wordt met de dag asocialer en doet alles om zijn partij overeind te houden in de polls en kan dus met geen enkele bezuiniging akkoord gaan, vooral niet in de zorg. Alleen ontwikkelingshulp afschaffen en Polen wegjagen, daar ziet hij wel wat in.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten