Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
18 maart 2012
Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week
Ook de vorige week viel het economische nieuws in de VS erg mee. De initial claims voor werkloosheid waren weer eens laag op 351.000, maar vooral heel goed nieuws was de stijging van de retail sales met 1,1% (ex benzine +0,9%), waardoor men weer visioenen krijgt voor hogere groei consumptie en stijging ISM (de voorlopende surveys hierop Phillyfed en Empire Staat (NY) waren goed).
Het optimisme van het midden en kleinbedrijf verbeterde (NFIB). Het aantal hypotheekaanvragen om een huis te kopen steeg met 4,4%.Het consumentenvertrouwen werd heen en weer geslingerd tussen beursoptimisme en hogere benzineprijzen, waardoor de trendverbetering even niet overtuigend doorzette.
De industriële productie steeg niet, omdat nutsbedrijven door het extreem milde weer minder produceerden.
De inflatie steeg 0,4% (door de dure benzine) maar de kerninflatie daalde naar 0,1% op maandbasis (ex volatielere componenten bleef het 0,2%) en dit viel ook mee (maar nu is het goede inflatienieuws op denk ik).
Obama probeert de benzineprijzen te beteugelen door samen met kameraad Cameron de strategische oliereserves een beetje open te zetten (1-1,5 dag olieconsumptie). Obama’s approval rating lijdt zwaar onder de hogere benzineprijzen (die is volgens de republikeinen immers het gevolg van te weinig boren in Alaska en de Golf van Mexico en vooral politiek gekluns met Iran). Obama is nog lang niet herkozen (plaatje van Strategas).
Het belangrijkste nieuws was de flink stijgende rente na de toelichting van het FED besluit zoals beloofd niets te doen vanwege minder vertrouwen in de FED ondanks onduidelijke gesteriliseerde QE beloftes en meer angst dat de rente meer richting de economische fundamentals gaat en doof wordt voorde lokkende sirene van 0% rente tot 2015 (of veel eerder als het aan Fed gouverneurs Lacker en Plosser ligt). De impliciete inflatie steeg behoorlijk afgelopen week.
In Europa daalden de renteverschillen van Frankrijk, Italië etc met Duitsland. De geherstructureerde Griekse leningen zijn uiteengespat in allerlei delen waarvan de markt nog aan het raden is wat de juiste waardering hoort te zijn.
De Duitse ZEW expectations was mooi, die van current situation daalde. De handelsbalanzen van Frankrijk en Italië zonken verder in het rood.
In Japan viel het nieuws wat tegen (leading index, consumentenvertrouwen, tertiary index (dienstensector) en in China ontspoorde de exporttrein hevig in februari (grootste handelstekort ooit).
Tijdgeest: de Encyclopaedia Brittanica is gestopt met het drukken van hun wijsheden, die moet je nu digitaal verwerven. Het VK gaat een 100-jarige staatslening uitgeven nu de rente zo laag staat.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten