Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
30 maart 2012
Nationaal inkomen VS 4,4% omhoog in vierde kwartaal 2011
Bernanke suggereerde dat het nationale inkomen wat tegen zou vallen in het vierde kwartaal, maar dat was niet het geval volgens de cijfers van gisteren (deze worden overigens nog jaren herzien, maar het beeld zal niet al te drastische veranderen: het inkomen stijgt hard genoeg voor een groei van veel meer dan de 2,3% van de consensus). Zie plaatje Bianco/ http://www.theatlantic.com/business/archive/2012/03/ignore-gdp-this-is-the-obscure-stat-that-explains-the-hot-recovery/255225/. In principe stijgen inkomen en uitgaven op termijn even snel, maar op korte termijn zijn er verstoringen door meer of minder spaarzaamheid en voorraadafbouw/opbouw.
De cijfers laten ineens zien dat de groei van het nationaal inkomen OK is en dit lijkt door te zetten in het eerste kwartaal. Geen wonder dat de consument nu meer vertrouwen heeft en dat de economie beter lijkt te groeien in de VS dan men half 2011 dacht. Na de top in 2009 zakte de groei van het inkomen toch wel fors af half 2011 en als je die trend doortrekt dan zouden we nu in een recessie zitten. de omslag eind 2011 was dus broodnodig.
In de kredietcrisis steeg uiteindelijk het inkomen fors, maar dat kon alleen gebeuren door enorme hulp van de overheid. In 2013 dreigt de overheid wat van die hulp terug te nemen. Toch is bijna iedereen meer optimistsich over 2013 dan over 2012, o.a. vanwee de huizenmarkt en vanwege een stellige overtuiging dat Amerikanen nog slechter in bezuinigen zijn dan Wilders.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten