Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
25 maart 2012
rentestijging stokt: obligaties blijven opbrengstloos risico
De oprisping van de rente heeft nog geen angstaanjagende vormen aangenomen. De bond vigilantes, een volgens Pragmatic Capitalism uitgestorven groep, in de VS is pas verzadigd als 2 jaars rente 0,6% staat, 10 jaars op 3% en 30 jaar op 4%, ongeveer als wat de bond vigilantes onder de kerstboom van 2010 kregen (zie plaatje waarin je kunt zien hoe ver de 2,10 en 30 jaars rente in de VS boven het minimum van de voorgaande 50 dagen staat.
Vooralsnog krijgen de bond vigilantes nog niet hun zin, nu het economische nieuws in Europa en China weer verslechtert. De zombiekopers kopen kennelijk nog door, de FED beloofde dat tot juni via Operatie Twist.
Hedgefunds hebben de laatste tijd enthousiast zitten te verkopen (zoals Jeffrey Gundlach van DoubleLine, Tom Sowanick van OmniVest Group LLC en Dan Fuss van Loomis Sayles, bepaald geen minkukels), maar durven kennelijk even niet meer.
Howard Simons (Bianco) drukte het mooi uit: Unless someone has a compelling need to own a high-risk, negative real-return asset or is operating without a direct profit/loss statement, Treasuries really do define return-free risk at present.
Obligaties zijn niet langer de belegging met een risicovrij rendement, maar een opbrengstloze belegging met veel risico.
Gundlach is de obligatieheld van de jaren 10 (Pimco is uit). Hij ontdoet zich dus van de opbrengstloze risicobeleggingen, de return free risks. Past dat in het Nieuwe Normaal zo’n ouderwetse strategie om short te gaan wat duur en kopen wat goedkoop is? Nee, helemaal niet, het Nieuwe Normaal leert dat je altijd lange leningen moet kopen en aandelen verkopen, want risico nemen geeft geen extra rendement, alleen maar extra risico. Siegel moet naar een heropvoedingsgesticht om te leren dat op lange termijn aandelen minder opbrengen dan staatsleningen, ook al is de rente minder dan 1%. Na hersenspoeling gelooft hij dan niet meer in zulke onzalige dingen als aandelen of global warming. Ze hebben lang zitten kwijlen van opbrengsten op 2 jaar staatsleningen van meer dan 0,5%, maar dat is voorbij. Pas als we weer in het Oude Normaal zitten gaat de rente fors omhoog. Er komen overigens wel steeds meer economen die zeggen dat Amerika richting het Oude Normaal gaat, met normaal consumentenvertrouwen, normale economische groei.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten