11 maart 2012

Obama is nog niet herkozen zo leert 1980 en 2008



In de Wall Street Journal stond een column dat de republikeinen helemaal niet zo veel hoeven te lijden onder de vreselijke aanvallen van de diverse kandidaten op elkaar, die ervoor zorgen dat de republikeinen een te conservatieve, niet inspirerende kandidaat naar voren schuiven.

De column (Reagan was a sure loser too
http://online.wsj.com/article/SB10001424052970203370604577263624201684582.html?mod=WSJ_Opinion_carousel_1) begint met:
Not since Herbert Hoover has a party out of power had such an opportunity to run against everything that troubles the American family—prices, interest rates, unemployment, taxes, or the fear for the future of their old age or the future of their children—than is now presented to the Republican Party.
The Republicans, however, haven't figured this out. This is their basic problem. They have no strategy for defeating a democratic administration that is highly vulnerable on both domestic and foreign policy.

Dit stond in een column van de New York Times van 29 februari. Dat is ongeveer zoals iedereen er nu over denkt in Amerika. Echter de column was uit 1980, toen Bush sr. en Reagan elkaar het leven zuur maakten en Reagan uiteindelijk won en als brekebeen gezien werd met te conseratieve denkbeelden. Daarom dacht men dat Carter gemakkelijk zou winnen, ook al was zijn approval rate net zo laag als die van Obama nu.
In 2008 was men bang dat Clinton en Ovbama elkaar zo beschadigd hadden dat McCain zou kunnen winnen.
Dat bleek niet het geval te zijn. De enorme strijd had veel publiciteit opgeleverd en uiteindelijk was dat een plus en geen min.

Romney blijkt een echte vechter te zjn die elke keer net op tijd wint als het nodig is. Hij staat ver voor en Santorum moet 65% van de kiesmannen die er nog te vergeven zijn winnen, anders wint Romney, zo berekende Carl Rove.
Dat Santorum, Gingrich en Paul zo lang doorgaan komt, omdat er dit jaar twee zaken anders zijn:
1. er zijn maar weinig staten waar het winner-takes-all principe geldt, terwijl dit vrogere gewoon was.
2. er is een zeer conservatieve zeer grote financier die alle conservatieve kandidaten net voldoende geld toestopt om de race door te zetten. Het doel is een zo conservatief mogelijke kandidaat te krijgen die nog net een verkieizng kan winnen. In vorige campagnes gebeurde dit niet en dan was het zo afgelopen met de Huckabees, Santorums etc. Nu hebben ze daardoor nog steeds geld. In vorige rondes kregen kandidaten die er zo hopeloos voorstonden dan haast geen geld meer van allerlei groepen. Romney heeft veel meer geld en wint daarom wel, maar het is geen makkie voor hem. Idem voor Obama in November.

(de cartoons zijn van Dan Wasserman uit de Boston Globe)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten