21 maart 2021

overpeinzingen: Nederlandse kiezers stemmen dure linkse hobby's weg en beurzen in kalmer vaarwater

 Bij de Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer leden de linkse partijen gevoelige nederlagen.  De rechtse partijen en het midden wonnen. Waarom links zo erg verloor is nog niet zo duidelijk maar volgens mij ligt het eraan dat mensen met lage inkomens zich de prioriteiten van links (meer geld voor klimaat en immigratie en cultuur) niet kunnen permitteren in coronatijden, ook al betekent dit rampspoed voor hun kinderen en vluchtelingen. Rechtse partijen zijn net als linkse partijen erg gul met geld voor zorg en dat is het enige wat zwaar telt bij lage inkomens. De proteststem tegen corona leidde tot onverwacht grote winst voor Forum voor Democratie met haar abjecte standpunten over o.a. racisme.

Er werd meer gestemd op vrouwen en de grote winnares Sigrid Kaag van D66 werd daarom meteen verguisd in met name de rechtse pers, zij had de linkse partijen in de afgrond gestort en het land is verloren met meer invloed van haar, zo vrezen zij. Daarom o.a.  is dus een grotere stem van vrouwen nodig.

En de partijen die voor Europa zijn wonnen flink. Het was voor de kiezer duidelijk dat immigratie het beste geregeld kan worden via Europa en dat meer handel broodnodig is voor een exportland als Nederland. Geen gedoe over de euro, landen in Zuid-Europa doppen hun eigen boontjes met extra staatsleningen tegen absurd lage rentes (dankzij o.a. de vrekkige vier die de kredietwaardigheid van de EU onaantastbaar hoog houdt).

Powell meldde dat de FED zo lang mogelijk door zal gaan met monetaire stimulering ondanks veel optimistischere groeiverwachtingen maar mede dankzij inflatieverwachtingen die zo laag zijn op middellange termijn dat er eigenlijk nog meer monetaire stimulering mogelijk kan zijn. De lange rente steeg daarop verder door, maar er zijn nu toch wel veel tekenen dat obligaties oversold zijn en de economische verrassingen snel minder positief worden (het goede economische nieuws gaat minder meevallen).

Er is een nijpende schaarste aan chips voor auto's en de brand in een grote Japanse chipfabriek voor auto;s (Renesas) maakt dat nog erger. 

Beurzen krabbelden iets op na beperkte dalingen vanwege het rentegeweld. Volatiliteit lijkt wat af te nemen. Er is in o.a. de VS een record instroom van gelden naar aandelen. Dat gaat ongetwijfeld verminderen, maar millennials hebben de smaak te pakken van structureel meer beleggen in aandelen. 

Van cryptomunten weet ik weinig af, maar ik denk dat er meer gereguleerd gaat worden. De fiat valuta's moeten machtig genoeg blijven om fiscaal beleid machtig te houden. Er zijn problemen met de veiligheid en bijvoorbeeld vragen of cryptomunten als tether wel voldoende gedekt zijn met dollarreserves. Het idiote energieverbruik van bitcoin is ook iets dat moet afnemen. Er dreigen ongelukken met cryptomunten die door kunnen werken naar de beurzen, nu ze zo veel waard geworden zijn. Voorlopig groeit het geloof in blockchain nog steeds voortvarend en dat betekent structurele instroom van institutionele beleggers die de prijzen van bitcoins opstuwen (totdat reglering dat te gevaarlijk maakt denk ik)

De olieprijs kreeg klappen. Beperkt nog maar, maar als men weer volop de oliekraan gaat aanzetten in de VS en enkele OPEC-landen dan kan de olieprijs verder omlaag ondanks de aantrekkende economische groei. Uiteraard kunnen de olieprijzen ook omhoog, want er is weinig geinvesteerd in nieuwe productie. 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten