18 september 2022

inflatie toch weer schokkend hoog

 De laatste inflatiecijfers van de VS vielen bitter tegen. Ik had wel analyses gezien dat behalve benzine er niet zo veel aanleiding was om meevallende inflatie te verwachten, maar ik hoopte toch op een meevaller (zoals velen op de beurs). Maar juist de wat achterlopende cijfers van huren, medische kosten en onderwijs vielen tegen. Leading indicators voor inflatie wijzen op flinke daling, maar bij huren lijkt dat pas echt te gaan gebeuren vanaf januari. OER, owners equivalent rent, de aan huiseigenaren toegerekende huurstijging, viel tegen, maar daarin worden de cijfers van het afgelopen jaar verwerkt, met flinke vertraging dus. De daling van de stijging van de huizenprijzen en de slechte berichten over recente huurdalingen moeten nog verwerkt worden. Die daling van de inflatie komt echt wel, maar misschien toch iets minder dan is in geprijsd op korte termijn. 

De markten prijzen nu een FED rente van 4% tot 4,25% i voor begin 2023 en dat zou een tijdje zo blijven. Dat is te veel rentestijging en zal de uiteindelijke daling van de inflatie versterken tot misschien wel meer dan vanaf eind 2023 is in geprijsd. Voorraden zijn nog steeds te hoog en dat drukt inflatie. Huizenprijzen staan onder steeds grotere druk. De sterke dollar helpt de Amerikaanse inflatie naar beneden, ook inclusief hiermee samenhangend lagere grondstoffenprijzen.

De economische wijzen voorspellen nu voor Duitsland recessie, nu al beginnend en ook in 2023 doorgaand. Europa is te veel afhankelijk van aardgas. De afgelopen 15 jaar is de Europese productie van aardgas ingestor, maar het verbruik toegenomen. Dat zou met Russische hulp geen probleem zijn. Kerncentrales konden dicht. Dat viel niet goed uit.

De huizenmarkt van China is nog steeds zwak. Zero covid beleid helpt ook bepaald niet mee.

Ondertussen vallen de winstbijstellingen (mij o.a.) erg mee. Bij een recessie verwacht je veel meer neerwaartse bijstellingen. Maar de winsten vallen al enkele jaren erg mee. Covid was gen ramp en daarna was er wonderbaarlijk winstherstel. En nog steeds geen waterval aan trerige winstbijstellingen, nog steeds geen tranendal.

Ondertussen gaat QT, quantitative tigtening, gewoon door en dat noopt tot voorzichtigheid. De markt lijkt ook voorzichtig, zwaar gehedged tegen koersdalingen. Dat remt een eventuele koersval vanwege QT en toch wat extra vervelende winstvooruitzichten. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten