De rente is in de VS iets meer gestegen dan ik dacht. Het inflatieverhaal is nog steeds vrij goed, al zal het moeilijk zijn om 2% kerninflatie te krijgen. De huurstijging neemt vrijwel zeker eerst nog wat af en met het grote gewicht hiervan in de consumptieprijsindex is verdere daling van de inflatie behoorlijk waarschijnlijk (en in lijn met te lage geldgroei). Flink hogere olieprijzen kunnen dit echter nog voorkomen, maar dat hoeft helemaal niet te gebeuren, ook niet bij geopolitieke spanningen. Grondstoffenprijzen zijn behoorlijk gestegen, maar voor een deel kwam dit door overdreven voorraadvorming (speculatie) in China. Men is nu te bang geworden voor slecht inflatienieuws en te hoge economische groei. De FED gaat de rente echt wel verlagen, met een aftrap in juli of misschien al in juni (zo denkt bijvoorbeeld Hatzius, de gezaghebbende top macro econoom van Goldman Sachs). En daarna elk kwartaal een kwart procentje er van af. Dat is ook mijn basisscenario. Hierbij hoort een lange rente van minder dan 4,5% (maar wel boven 4% zo lang men niet bang is voor een recessie).
Zoals Bianco al uitlegde, 4,5% 10 jaars rente in de VS is te veel om de beurzen omhoog te laten gaan. Hij zei aan het eind van vorig jaar al dat de economische groei in de VS veel te hoog zou blijven voor renteverlagingen en is nog steeds zeer voorzichtig met het voorspellen van rentedalingen door de FED.
4,5% is te veel voor Goldilocks en een beetje slecht nieuws uit de chips sector is genoeg om de AI fantasie te dempen met flinke koersdruk op o.a. Nvidia en ASML. Tesla gaat op eigen kracht omlaag. Buiten de tech sector zouden de koersen niet veel hoeven te corrigeren..
Ik denk niet dat de economische groei zo hoog kan blijven als in de afgelopen kwartalen. Wel 2% of iets beter, maar niet veel beter. De arbeidsmarkt zwakt langzaam af. Pas na het verkiezingsjaar wordt het spannender, als men de groei even laat afkoelen door niet meer extra te stimuleren.
De groei in China trekt wat aan richting 5% en dat kan gezien de nog te hoge besparingen door de particuliere huishoudens die nog steeds niet terug zijn op het niveau van voor de corona ellende. Samen met fiscale en monetaire stimulering kan dit de tegenslagen vanuit de huizenmarkt en de buitenlandse invetseringen nog even compenseren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten