29 december 2024

zijn we over een jaar blij of geschokt met Trump

 Trump maakt heel wat los, goede dingen en slechte dingen. We waren niet meer zo verrast als in 2016. Deze keer kan Trump echter veel meer van zijn plannen doorvoeren dan in 2016, toen hij slechts met de grootste moeite een ploeg trouwe volgelingen bij elkaar wist te vinden. Hij heeft nu niet alleen de steun van de partij, de popular vote maar ok de meerderheid in de senaat en het congres.  We hebben op het ogenblik een president zonder macht, een president elect met meer macht en op de achtergrond de president non elect die steeds meer gewantrouwd wordt door de originele volgelingen van Trump. Herrie met Musk is een veilige voorspelling als hij te veel aan de touwtjes gaat trekken. Voorlopig heeft Trump meer dan ooit de touwtjes in handen en moet Musk zien dat hij nogal eens niet zijn zin krijgt. 

Het is volstrekt onduidelijk wat Trump voor elkaar gaat krijgen. Hij heeft de loden last van een uit de hand gelopen overheidstekort met bijbehorende fiscal cliff. Het wordt al heel moeilijk de oude belastingverlagingen overeind te houden, laat staan om nieuwe door te gaan voeren. Die vrede in Oekraïne is niet in één dag te regelen. Inflatie is nog steeds een probleem. De lange rente is niet zo maar zo veel gestegen. Handelsoorlogen lopen volgens de theorie altijd verkeerd af. Voor China overigens met meer kans dan voor de VS. Natuurlijk zorgt dat voor meer inflatie. Maar Trump zal veel voorzichtiger met die handelsoorlog zijn dan nu lijkt, dat is een tamelijk veilige voorspelling. Ook wel dat hij veel kans maakt op de Nobelprijs voor de vrede vanwege het regelen van een soort wapenstilstand rond Oekraïne en Israël. Immigratie wordt niet zo erg afgeknepen als hij gezegd heeft. Nuttige immigranten zijn welkom, H1B (langdurig visum voor o.a. kennismigrant) is geweldig zegt Trump, ook al sputtert de president non elect nog zo tegen. 

Er is een enorm optimisme neergedaald op de Trump-stemmers. Alles ziet er ineens veel rooskeuriger uit. In oktober vonden de meeste mensen nog in de VS dat ze het de afgelopen vijf jaar slechter hadden gekregen, in november vonden de meeste mensen ineens dat het beter hadden gekregen. Vol goede moed gaat men investeren en consumeren, dat is duidelijk. Veel hoeft Trump dus niet te doen om de economie goed door te laten pruttelen. Geen grote schok krijgen, daar draait het om. Xi niet Taiwan in laten pikken, Poetin niet heel Oekraïne geven en de impopulariteit van de geestelijke van Iran uitbuiten.

In deze fase van de cyclus, overigens ietwat onduidelijk wat dat is maar toch, komt er vaak een contractie van de PE's. Lagere koerswinstverhoudingen dus die opgevangen moeten worden door winststijging. Dat lukt meestal niet helemaal. Die lagere waarderingen voor aandelen komen door te veel optimisme, te hoge rente en tegenvallende inflatie en winststijging. Als je zo redeneert, is de Amerikaanse beurs veel kwetsbaarder dan die van Europa (of Japan). Er zitten al veel tegenvallers verdisconteerd in de koersen van Europese aandelen. Ze profiteren bovendien bovenmate van een staakt het vuren in Oekraïne en Israël , de ECB is liever en de euro is verzwakt (=concurrerender).. Men krijgt vast meer trek in een lekker cognacje of parfum van LVMH. Goedkopere batterijen zorgen voor meevallers.

 
Misschien is Europa over een jaar blijer met Trump dan Amerika.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten