5 juli 2020

afgelopen week: V-herstel maar hoe lang nog


Amerikaanse beurzen stegen afgelopen week en Europese beurzen maakten een pas op de plaats. Het V-vormige economische herstel zoals al aangegeven door de beurzen zette door in de VS zoals o.a. te zien was in de ISM manufacturing (52,6, weer boven de 50 en de sterke groei van de werkgelegenheid (+4,8 miljoen)/ daling van de werkloosheid (tot nog maar 11,1%) en de grote stijging van de pending home sales (+44,3%, Trumpiaans sterk). Beter herstel van consumentenvertrouwen dan verwacht. Nieuwe orders stegen tegenvallend slechts 8%. Nog steeds komt het economische nieuws vooral in de VS veel beter binnen dan de (naargeestige) verwachtingen. Initial claims voor werkloosheid nog wel erg hoog (1,427 miljoen), bouw -2,1 en handelstekort verslechterde naar -$54,6 miljard.

Ook in Duitsland gloort beter dan verwacht herstel gezien de stijging van de PMI en retail sales. Ook in Frankrijk gaat het beter. In China was er al eerder herstel en dat schijnt door te zetten, ook duidelijk beter dan verwacht volgens de PMI’s. Hongkong is wat steviger verankerd in Chinese wetgeving  en activisten nemen het hazenpad.

In de VS dreigt enige terugslag door het stijgende aantal coronabesmettingen tot nieuwe records waardoor veel mensen voorzichtiger worden (=daling gewerkte uren in dienstensector). Na 31 juli dreigt er een behoorlijke terugslag in inkomens als er geen nieuwe fiscale steun komt. Die zal er wel komen om de kansen van Trump te verbeteren. Die kansen lijken iets te verbeteren omdat voorlopig in toenemende mate meer democratische stemmers niet durven te gaan stemmen dan republikeinse. Biden heeft echter goede kansen, omdat Trump volgens Predictit met minstens 70% kans Michigan, Pennsylvania en Wisconsin gaat verliezen. Kanye West for President, ook dat nog. Tja, lijkt niet gunstig voor Biden.

Inflatieverwachtingen stijgen nog steeds, waardoor de reële rente zoals aangegeven in TIPS nog verder daalde.

Veel beleggers (ex millennials en Robin Hood aanhangers) krabben zich steeds meer bol van de cash steeds meer vertwijfeld achter de oren: bijna record hoge koersen, voor technologie zelfs helemaal record hoogte bij zo’n enorme economische val en problematisch herstel in het komend jaar. Na de verkiezingen moeten immers de belastingen verhoogd worden, vooral de individuele staten van de VS moeten hun tekorten dichten zoals ze dat volgens de wet verplicht zijn. Oplaaiende coronabesmettingen leiden tot gedwongen sluitingen in de VS omdat de werkgever een veilige plek om te werken moet aanbieden voor de werknemers op straffe van grote betalingen bij rechtszaken zoals dat nu eenmaal het geval is in de VS. Onvoorzichtigheid bij met name republikeinen lijkt problematisch te blijven. Rebalancing van institutionele beleggers zou in juli tot $200 miljard uitstroom uit aandelen in de VS betekenen.

Het aantal coronabesmettingen zette een top, maar de stijging lijkt af te zwakken in de VS (Arizona, Texas, Californië en Florida moesten overigens wel een deel van de heropening van de economie terugdraaien)   

Trump denkt in zijn oneindige wijsheid van virologie en farmacie dat er gegarandeerd zeker een vaccin zal zijn voor de verkiezingen. Pfizer had bemoedigende testresultaten en ook Moderna is vol goede moed. Het VK koopt een mogelijk vaccin bij Sanofi (en deed dat al bij Oxford en Johnson &Johnson o.a.).

Winst een jaar vooruit voor de S&P500 ging door het schrappen van het tweede kwartaal 2020 zoals na het einde van het tweede kwartaal hoort van 127,44 naar 142, 66.  Optisch lijken aandelen daardoor minder duur.

Panigirtzoglou van JP Mogan ziet aandelenkoersen flink doorstijgen vanwege de enorme geldgroei die nog tot minstens half 2021 zal aanhouden. Veel beter dan na 2008 (het huidige koersherstel lijkt erg op dat van na het dieptepunt in 2009).
De FED laat het een beetje afweten, men koopt wel, maar de banken nemen minder speciale kredietfaciliteiten af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten