13 juli 2020

Samenvatting financieel economisch nieuws en enige bezinning


Beurzen stegen opnieuw, deze keer vooral buiten de VS. De Chinese overheid heeft immers opgeroepen om aandelen te kopen, men heeft een goede beurs nodig om uit de crisis te komen.
In de VS houdt het te snel oplopende aantal coronabesmettingen even verdere stijging van de reopening stocks tegen. 

Technologie steeg onverdroten verder, althans de grote lievelingen zoals Tesla, de kampioen van de elektrische auto’s en auto-auto’s (zelfrijdende auto’s, auto was al zelf rijdend (immers rijdend zonder paard of ander dier/mens) in het Latijn).  De breedte van de Nasdaq begint nu toch wel weer een probleem te worden, al is het nog niet zo’n bubbel als in 2000.

Iedereen die zich niet volgeladen heeft met technologie voelt zich overigens wel weer een beetje de sukkel, maar nog niet zo erg als in 2000. Een gezonde correctie is nu echter wel nodig, vooral als de toekomstcommentaren na het tweede kwartaal een beetje Cornelis Vreeswijk zijn (zanger van het lied morgen gaat het beter, maar het komt niet echt goed [voorlopig]). Er is opmerkelijk weinig ongerustheid over de vreselijke cijfers over het tweede kwartaal en de benodigde voorzichtigheid over met name het derde kwartaal door de weer oplopende coronaproblemen in de VS.

De economische cijfers geven overwegend een duidelijk herstel aan in vooral de VS en China, beter dan verwacht. Vooral de ISM non manufacturing was weer zeer sterk. High frequency indicatoren geven echter aan dat in de VS sinds begin juli het herstel stokt vanwege weer voorzichtiger wordende ouderen.

De jongeren houden zich vast aan het geringe aantal coronadoden (want besmettingen nu vooral bij jongeren). Na de zomer wellicht grimmiger. Wereldwijd loopt het aantal coronabesmettingen nog steeds op, met name nu door India en omgeving.

Het aantal initial claims voor werkloosheid in de VS is nog steeds extreem hoog (hoger dan ooit voor 2020), maar dat leidt door classificatie voor werkloosheid niet tot hogere werkloosheid (nu krijg je een uitkering ook als je niet zoekt zoals uiteraard gebeurt bij sectoren in lockdown, maar je telt dan niet als werkloos). Zonder nieuwe enorme fiscale stimulering gaat dat fout na 31 juli, maar in een verkiezingsjaar moet dat kunnen lukken. Een staatslening van de VS geldt nog steeds als een veilig, waardevol bezit, waarvan je eigenlijk nooit genoeg kunt hebben in onzekere tijden. En Trump verhoort de smeekbede voor meer risicoloze beleggingen in staatsleningen. Met toestemming van de FED, die noest blijft doorkopen. Als dat maar goed gaat.
Bijvoeren nodig na 31 juli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten