31 januari 2021

de week die was: GameStop, daling beurzen en VS coronabesmettingen/mensen in ziekenhuis

 

Iedereen had de mond vol van GameStop onder aanvoering van Roaring Kitty via het Reddit forum Wallstreetbets. Gigantische shorts op Gamestop (nog steeds 120% volgens de cijfers, maar sommigen die aandelen leenden, leenden die weer verder uit tegen nog hogere premie). Gamestonk twitterde Elon Musk en het drama voor de shorters werd compleet. Giga volatiliteit in sommige aandelen waardoor sommige brokers flink extra kapitaal moesten storten bij de clearing houses volgens de wet Dodd Frank. Dat maakte ingrijpen noodzakelijke en bij diverse brokers kon tijdelijk niet/nauwelijks gehandeld worden in de wildste aandelen. hedgefunds zoude $ 70 miljard verloren hebben en het leed lijkt nog niet voorbij. Maar men zet nu flink in op zilver en dat lijkt minder erg (?).

Er is een nieuw fanatisme opgekomen bij kleine beleggers om grote beleggers te straffen. Men blijft daarom denkt men voorlopig behoorlijk long GameStop en enkele andere bedrijven, tenminste zo lang Roaring Kitty long blijft.

Morgan Housel Why It’s Usually Crazier Than You Expect · Collaborative Fund probeert uit te leggen hoe zo’n fenomeen als Gamestop mogelijk is. Hoe er processen, backloops, ontstaan waardoor vraag en/of aanbod exponentieel gaat stijgen in plaats van het verwachte lineaire verband.  Er zijn allerlei processen die elkaar kunnen versterken. Een bedrijf wordt gezien als winnaar en daarom kan dit de beste talenten aantrekken en gaan mensen kopen omdat ze met hun producten gezien kunnen/ willen worden. Daardoor gaat alles veel harder omhoog (of omlaag) dan je zou denken. Zoals zo vaak geeft Morgan Housel aansprekende voorbeelden: de jacht op olifanten die steeds heviger wordt omdat ivoor zo hard in prijs stijgt door het schaarser worden van olifanten en daardoor olifanten plotseling dreigen uit te sterven in een veel sneller dan verwacht tempo. Het probleem van General Motors in 2008: failliet gaan of door overheid overgenomen worden met bail-out. Het probleem was dat veel mensen geen auto wilden kopen van een failliet bedrijf.

Enkele zeer populaire aandelen konden afgelopen week niet bekoren, Tesla en Facebook meer dan 5% achteruit, Apple flauwte etc.

Na een betrekkelijk goede eerste helft van januari is de vaart er nu uit en zijn er kleine verliezen te zien op behoorlijk wat beurzen.

De inflatieverwachtingen liepen al weer op, in drie maanden nu een half procent omhoog in de VS en dat werd voor de helft vertaald in rentestijging 10 jaar leningen.

Economische groei was als verwacht 4% in de VS in het vierde kwartaal. In Duitsland 0,1%, Spanje +0.4%, Frankrijk -1,3%, veel beter dan verwacht. Groei lijkt negatief te blijven in de EU en zwakker te worden in het eerste kwartaal in de VS. Fiscale stimulering moet daarna de groei helpen in de VS. Vaccinaties moeten de groei helpen vooral in de tweede helft van 2021.  

Industriële productie is over het algemeen sterk, maar het gaat niet meer goed met groei werkgelegenheid, inkomens en consumptie (in de VS vooral sinds november). Die zwakte zal naar verwachting tijdelijk zijn, maar de economie is nog erg kwetsbaar voor tegenvallers (meer faillissementen, slechte zombiebedrijven, minder winst door lagere overheidssubsidies etc.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten