25 januari 2021

de FATMAN G sings en dus is de bull markt nog niet helemaal ten einde, de afgelopen week

 De Amerikaanse beurs is nog steeds in de greep van tech aandelen. FATMAN-G. Eerst was het FANG, maar nu zijn ook Apple, Microsoft en Tesla toegelaten. Hosanna voor Netflix, treurnis voor vergane glorie als IBM en Intel vorige week. De AEX breekt uit na 666,66 als high te hebben gezet via de wondere wereld van ASML en Prosus (tencent). Door het extreme gewicht van tech in de AEX doet de AEX het relatief goed.

Komt de oude industrie terug? Chipgebrek bij autofabrikanten. Stellantis, de stralende ster, is de nieuwe naam van fusie autogigant van Peugeot (Citroen), Fiat (Alfa Rome), Opel (Vauxhall), Chryser. Samen hoopt men zo’n $6 miljard aan kosten uit te kunnen sparen, om dat uit te kunnen geven om nieuwe elektrieke automobielen te maken.

De beursindices zijn het jaar rustig begonnen. Rustige stijging, ondersteund door hoop op licht in de COVID-tunnel via vaccinaties, zeer meevallende winstcijfers over het vierde kwartaal en meer rust vanuit het Witte Huis met meer stimulering, wel flink afgeremd door republikeinen die ineens ontdekt hebben dat een begrotingstekort ongelooflijk slecht is als dit niet veroorzaakt wordt door een republikeinse president. Ze willen zelfs een flinke rem op alle inspanningen van Biden c.s. om de COVID-crisis niet al te veel verder uit de hand te laten lopen.

Nederland is in een strengere lockdown gegaan dan in maart vanwege angst voor de Britse variant  B117. Die schijnt nog goedaardig te zijn vergeleken met de Braziliaanse variant  484K en de Zuid-Afrikaanse variant.

Nederland krijgt het voorlopig niet voor elkaar om de bevolking in snel tempo in te enten, na Bulgarije is Nederland het traagste in Europa. Astra Zeneca gaat voorlopig 60% minder vaccins leveren dan beloofd. Jansen moet redding brengen. Maar is er voldoende redding tegen de nieuwe varianten? Ik denk dat de vaccins iets bijgesteld moeten worden. D.w.z. we blijven aan het inenten in de komende jaren en er blijft voorlopig grote oversterfte. Onze [virus] wappies demonstreerden vandaag gewelddadig tegen de waanzin van de avondklok als onbetamelijke preventie in hun ogen tegen dat onnozele coronagriepje, dat we moeten zwichten voor tiran Rutte (ik zag het bij het oorlogsmonument op het Weteringcircuit in Amsterdam, daar verstopten ze doorgang voor mij richting hulpbehoevende vriend) en genoeg reden in hun ogen voor verbazend flinke vernielingen, ziekenhuis in Enschede werd gemolesteerd, teststraat tegen corona op Urk werd platgebrand, grote vernielingen in Eindhoven. Verbazend, een extreme minderheid neemt het niet meer, de avondklok wordt met alle middelen bestreden [het is natuurlijk nog onvergelijkbaar minder ernstig dan de VS zag op 6 januari].

 

Zit dat nakende nieuwe coronaleed voldoende in de koersen? Alleen als de VS op wonderbaarlijke manier gespaard blijft voor die nieuwe varianten en die varianten als door een wonder daar niet dominant worden. Ik ben vooral bang voor de Braziliaanse variant die zo erg huishoudt in Manaus, een miljoenenstad waar door vorige uitbraken groepsimmuniteit zou horen te zijn ontstaan (75% zou al besmet zijn). Maar nee dus, men raakt en masse opnieuw besmet met ergere vormen dan de eerste keer (tot op heden was een tweede besmetting meestal minder erg dan de eerste).

De gripping hand van Mauldin (zoals hij beschrijft in zijn visie voor 2021: in een science fiction verhaal zijn er aliens met drie armen, twee gewone en een onhandige, maar bijzonder sterke: de gripping hand)  kan dan opnieuw sterker zijn dan gedacht. Het virus muteert voortdurend anders dan gedacht en dat vraagt voortdurend om nieuwe aanvullende acties. Dat gaat wel lukken, maar de verwachting was dat we na de zomer in de westerse wereld van alles verlost zouden zijn. Dat zal dus wel niet zo zijn, er komt alleen iets waar wel mee te leven valt als je niet te oud en niet te arm bent. En voldoende afgevallen bent. En?...

De macrocijfers laten zien dat economische groei in de VS veel beter overeind blijft dan in Europa (flash PMI’s niet goed, de Duitse IFO zakte verder weg dan verwacht, de economie van Europa krimpt), maar toch afbrokkelt. Het gaat nog goed in de industrie maar de huizenmarkt in de VS lijkt op het toppunt van optimisme te staan (NAHBMI kan haast niet hoger, vooral niet bij een stijgende rente). De rente stijgt in de VS vanwege optimisme over corona en stimulering door de regering Biden, al hebben de republikeinen zich weer flink ingegraven. Ha, ha geen 1900 miljard stimulering, no way, zie je de republikeinse senatoren roepen. Maar er komt extra stimulering en dat houdt de hoop er in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten