15 januari 2021

correctie op beurzen dreigt: alleen als stijgingstrend structureel versnelt nog veel positiefs mogelijk

 

Nee, Tostradamus TA: Wordt 1000 punten nu haalbaar? | IEX.nl, een AEX van 1000 zit er voorlopig nog niet in. Ooit zal het wel gaan gebeuren natuurlijk, maar er is wel erg veel euforie nodig om dit in 2021-2022 te laten gebeuren.

Sinds 2009 is de trend van de AEX net als die van zo veel beursindices mooi omhoog.

Het probleem is dat we nu de bovenkant van het stijgkanaal van die mooie trend bereikt lijken te hebben. (660)

 


(via Derekjan van Veen Public ChartLists | StockCharts.com)

(stijgende trend van blauwe pijl is die van 2009-2020, horizontale trend van blauwe pijl is niveau Joost)

Nog hogere koersen zou betekenen dat er een nieuw, nog sterker stijgend kanaal is ontstaan en dat lijkt me kras. De rente kan niet veel lager, laat staan dat de rente even veel kan dalen als in de vorige decennia. Zelfs de ECB fronst steeds meer de wenkbrauwen of negatieve rente wel goed is voor de economie. De winstmarges stonden vlak voor corona toesloeg wereldwijd op record hoogte. Dat kwam via financial engeneering, inkoop eigen aandelen vooral en verkoop van onderdelen die de winstmarge omlaag deden kukelen. In de VS is dat allemaal veel extremer gebeurd. Winsten zijn veel harder gestegen dan de omzetten. Er zijn in de VS veel meer aandelen teruggekocht. De belastingen zijn in de VS nog meer verlaagd dan in Europa. Dat zijn trends die ongeveer afgelopen zijn. Het zou al erg mooi zijn als de winstmarges weer in de buurt zouden komen van wat we net voor corona zagen.

En dit geldt niet alleen voor de AEX, maar voor veel meer indexen. Voor duidelijk meer stijging dan een zeer tijdelijke blow off moet er een nieuwe sterker stijgende trend zijn. En dat is moeilijk voor te stellen in tijden van stijgende rentes en dalende winstmarges. Al die stimulering van Biden maakt lagere vennootschapsbelasting onwaarschijnlijk. Al die stimulering moet uiteindelijk via hogere belastingen terugbetaald worden, voor een gedeelte althans. 


Niets is zeker en als de geldgroei om duistere redenen zo hoog blijft als deze nu is, dan kunnen koersen natuurlijk verder exploderen.


En China moet dan natuurlijk mee blijven werken




En de dollar dreigt sterker te worden, ook ongunstig voor beurzen


Pas op dus: China gaat yuan verzwakken. Er is weer meer buitenlandse belangstelling voor lange Amerikaanse obligaties (zoals eigenlijk bijna onvermijdelijk is als handelstekort VS oploopt (zoals nu) en dit via de kapitaalbalans moet worden betaald).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten