4 april 2021

hoge groei werkgelegenheid, extreem hoge ISM, hogere verwachte winstgroei

 Ik had niet verwacht dat men op basis van de fundamentals zou kunnen gaan verdedigen waarom de S&P500 hoger dan 4000 zou mogen staan in 2021. Maar het gebeurt. De ISM geeft aan dat de winstgroeiverwachtingen nog hoger mogen worden. Biden heeft wilde plannen om de economische groei nog meer te stimuleren na de $1900 miljard. Duizenden miljarden naar infrastructuur en dat gaat waarschijnlijk nog lukken ook, want het is nodig en populair en te financieren bij de huidige lage rente. Biden heeft haast, veel meer dan andere presidenten omdat hij weet dat na de tussentijdse verkiezingen in 2022 hij niets meer voor elkaar gaat krijgen en hij te oud is voor een tweede termijn. Misschien lukt het daarna wel omdat veel Amerikanen het prachtig vinden dat door Biden de economie zo hard is gegroeid.

Er is ineens van alles mogelijk, beter onderwijs en betere Obamacare, betaalbaar misschien. Gezondheidszorg is twee maal zo duur in de VS als in West Europa en dat hoeft niet, kan anderhalf maal worden met de juiste regulering (en lagere prijzen voor medicijnen en medische hulp).

Verwachtingen voor omzetgroei vliegen omhoog, over de winstmarge is men onzekerder omdat Biden de belastingen wil verhogen. Maar per saldo gaat het beter dan verwacht met de winstverwachtingen.

Er blijft voorzichtigheid geboden voor de beurzen want verwachte opbrengsten zijn laag als de ISM op zijn top staat (zoals nu waarschijnlijk het geval is) en als de economische verrassingen minder goed worden. Er gaat voorlopig naar men denkt nog veel geld uit de fiscale stimulering en de torenhoge besparingen naar aandelen. Bedrijven kopen weer massaal eigen aandelen in. Maar als de rente verder stijgt en de inkomensgroei afneemt dan gaat er minder geld naar aandelen zo vreest men. D.w.z. misschien moeilijke tijden na juli of sell in May dit jaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten