16 mei 2021

de week die was: correctie zet niet door want rente explodeerde niet verder

 De inflatiezorgen staan met stip op een. Hoe lang doet de FED of ze gek zijn en er geen inflatierisico is. Tijdelijk explodeert de inflatie en daarna valt die natuurlijk echt wel wat terug, maar het begint er naar uit te zien dat we op een structureel hoger inflatieniveau zitten. Niet veel hoger, eigenlijk op precies die 2% PCE core die de FED zo graag ziet zo is het meest plausibele scenario in mijn ogen.

Detailhandelsverkopen vielen ontzettend tegen (0 stijging) en ook de groei van de industriële  productie kon de voorspellers niet bekoren. Daardoor brak de rente niet naar boven uit. Dat was een pak van het hart voor de  bears en die zonden de aandelenkoersen donderdag en vrijdag in een mooi herstel.

Buy the dip van de tech lievelingen. Wie weet. De hypotheekrente blijft ontiegelijk laag. Men heeft te veel gespaard en men gaat langzaam weer aan de slag in de coronasectoren. het gaat goed in de VS, al is volgens de Trump aanhangers nu wel overduidelijk dat Biden Amerika zal doen laten instorten tot prehistorische niveaus met ongekende snelheid. 

Zelfs in Europa begint de economische groei flink aan te trekken. Idem in diverse Emerging Markets en daar moet en maar hopen op miljarden vaccins die door het Westen afgedankt worden. De groei in China dreigt flink te gaan afzwakken, maar toch wel hoog te blijven.

De VIX is flink afgekoeld, er is nog steeds volop monetaire stimulering en men moet nog beginnen met een discussie over hoe dat af te remmen via tapering. Na juni begint dat in volle hevigheid. Maar is dit alom bekende angstverhaal nu al reden genoeg voor lagere koersen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten