17 juni 2021

FED verandert niets, maar dot plot en talking about talking about tapering zet rente en dollar hoger

De FED hield de korte rente op nul en gaat door met Qe, met kopen van $80 miljard minstens aan staatsleningen per maand en minstens $ 40 miljard aan hypotheekleningen.

Toch kwam er een behoorlijke rentereactie. Het lijkt erop dat we de laagste rente voorlopig gezien hebben. De aandelenbeurzen waren hierdoor maar miniem ontdaan voorlopig en na de eerste rentestijgingen brokkelde de rente ook weer ietsje af.

En dat allemaal door de dot plot, de rentevoorspellingen van de individuele leden van de FED. In maart zagen er nog maar 7 van de 18 een renteverhoging in 2023 (en geen in 2021 en 2022), maar nu zijn er dat 13. Dat was erger dan verwacht en Powell deed erg weinig in de persconferentie om uit te leggen dat die 13 fout zaten.

Het gaat immers goed met eht bereiken van de doelstellingen van de FED: een dikke 2% inflatie voor een tijdje en dalende, straks weer lage werkloosheid. De nieuwe voorspellingen van de FED zien hogere groei en inflatie in 2021, maar daarna weer afzwakking tot vertrouwde niveaus voor de FED. Men voorspelde geen lagere werkloosheid dan in maart. Er zijn wat extra veel mensen met pensioen gegaan en dat kan betekenen dat de participatiegraad wat lager blijft. En dat zou lagere werkloosheid betekenen dan de voorspellingen nu aangeven (en dan zijn de rapen gaar voor rentestijgingen).

Powell beloofde uitgebreid te gaan communiceren over hoe de tapering zal gaan. Het jaarlijkse zomeruitje van de centrale banken in Jackson Hole zal daar waarschijnlijk voor worden aangegrepen denkt men.

Maar hij zei ook dat ook al kwamen er fikse reacties op de plannen oom te taperen, de QE te verminderen, dat de FED er toch aan zou beginnen. 

Zoals gewoonlijk bij Powell gingen de koersen wat omlaag bij zijn persconferentie, het lukt hem niet de koersen omhoog te parten zoals vooral Bernanke heel goed kon. Misschien is Powell te duidelijk, loopt hij te weinig om de vervelende zaken heen, kijkt hij niet zo opgewekt als Bernanke da alles straks beter zal gaan.

De logica van goeroes als El Erian wijst erop dat de rente meer gaat stijgen dan de FED belooft, dat de FED te laat zal zijn (behind the curve) met renteverhogingen, eigenlijk dat zelfs beloofd heeft. Powell c.s. moeten tot inkeer komen en zien dat alles veel te goed gaat en dapper op de rem trappen met QE en de rente langzaam gaan verhogen, al in 2022, naar niveaus die een positieve reële rente mogelijk maken.

Voorlopig geeft de markt Powell c.s. het voordeel van de twijfel: de ingeprijsde inflatieverwachting daalt weer en men ziet beslist niet te hoge economische groei in de komende jaren. Volgend jaar komen de republikeinen weer aan de macht, dankzij gerrymandering (verandering van kiesdistricten zodat de partij van de gouverneur meer zetels wint) kunnen republikeinen in het uiterste geval 175 extra zetels in het congres winnen (de democraten 75 als zij de grenzen van de kiesdistricten zo gunstig mogelijk voor hen weten te veranderen) . Zo reg zal men niet gaan gerrymanderen, maar de republikeinen hebben erg veel goeverneurs en dat gaat ze flink helpen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten