18 juni 2023

Powell warrig, inflatie gaat flink verder dalen in VS

 Powell deed braaf wat de markt had in geprijsd: geen verhoging van de rente. Maar tot verrassing van de FED-vorsers beloofde hij twee renteverhogingen zoals de andere leden van de FED met hun dots hadden aangegeven. verwachtingen FED voor inflatie en groei 2023 iets omhoog. D.w.z. eigenlijk had de rente nu al moeten worden verhoogd. Maar dat lijkt niet nodig. Zoals Powell al zei ter verdediging van de pauze, het is prudent even af te wachten hoe erg de voorgaande renteverhogingen de economie al hebben beschadigd (17 maanden doorwerking volgens oude economische modellen). Niet genoeg dus is het vonnis van de FED.

De laatste inflatiecijfers geven echter aan dat het wel goed zit met die daling van de inflatie. Exclusief de huren is er maar heel weinig inflatie. Die huurstijging ijlt de werkelijke huurstijging na en het is overduidelijk dat de huurstijging van 8%+ naar ongeveer 0 gaat afzwakken komend jaar. Producentenprijzen dalen en dat werkt snel door in een deel van core PCE, de belangrijkste inflatiemaatstaf van de FED.  De basiseffecten zijn gunstig de komende twee maanden ( de laatste twee maanden vorig jaar met echt hoge inflatie). Over twee maanden zit de inflatie in de VS aardig op het schema van lage genoeg. 

Ondertussen zwakt de groei langzaam verder af, maar banengroei houdt een recessie voorlopig nog tegen. Men begint zelfs wat positiever te worden over de winsten. Bedrijven gaan bezuinigen en hebben nog steeds een meevallende pricing power. 2024 is een verkiezingsjaar en dat betekent betere groei (de rechterflank van de re[publikeinen doet er alles aan dit te voorkomen, zij willen een nieuwe ronde bezuinigingen boven op wat met Biden was afgesproken). . 

Overal lees je verhalen over de wonderen van chat GPT en dat zorgt voor enorm optimisme over de tech sector. Overdreven zo lijkt het, gezien bijvoorbeeld de karrenvrachten aan calls die gekocht worden.

China moet gaan stimuleren en gaat dat natuurlijk doen, meer dan alleen renteverlagingen, al is het weer gezond krijgen van de vastgoedsector een ondoenlijke zaak. 

De Japanse beurs doet het voortreffelijk op de zwakke yen (export omhoog) en lage rente. 

Al met al een vriendelijk beursklimaat met iets oplopende rentes. Misschien dat net als vorig jaar vanaf augustus een wat guurdere wind op de beurzen gaat waaien als het goede inflatienieuws bekend is (en verdisconteerd).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten