9 juli 2023

recessie uit geprijsd

 Een onnodige val van de Nederlandse regering, Rutte |IV. Die arme Christen Unie werd niet gesteund door CDA op het punt van gezinshereniging. Het confessionele gedachtegoed van het CDA is verkwanseld. En dat voor slechts een paar duizend extra immigranten voorkomen op een aantal van 400.000 per jaar(inclusief de kennisimmigranten). Waarom wordt die relatief kleine groep vluchtelingen zo gepest.

Het verhaal van prachtig dalende inflatie is averij aan het oplopen. Transitory wordt vervangen door sticky. In de VS gaat de daling straks nog wat door op lage huurstijging en terugkeer van dalende goederenprijzen. Maar de rest van de inflatie is sticky door de lage werkloosheid en een onverzadigbare consumptiedrift. 

China laat de yuan niet verder vallen en dat biedt lucht aan de yen. Dat zit monetaire stimulering toch wat in de weg. Het economisch herstel blijft nog steeds tegenvallen in China. 

In Duitsland blijft het ook maar matig gaan. Vertraging in de bouw bijvoorbeeld. 

Na al die renteverhogingen staat de economie er verrassend goed voor. Dat is niet ongekend. In 1984 verbaasde ik me ook al dat die enorm hoge rente de economie niet remde.

Uit de notulen van de FED kun je een scenarioanalyse halen dat de kansen op een lichte recessie vanaf het vierde kwartaal zijn afgenomen. Dus meer verhogen van de rente.

De werkgelegenheidsgroei is nog steeds sterk, al zijn er wel een paar barstjes. Voor het eerst in 14 maanden is de groei van de werkgelegenheid in de VS lager dan verwacht. En voor de vijfde maand op rij zijn de groeicijfers naar beneden bijgesteld. Minder uitzendkrachten.

Die langzame vertraging van de groei van de werkgelegenheid is in lijn met diverse andere keren dat er een omgekeerde rentestructuur was. Dat betekent een daling van de werkgelegenheid over 5 tot 10 maanden. Het beeld lijkt erg op dat van 1989 1990. D.w.z. over circa vijf maanden een lichte daling van de werkgelegenheid. Men is veel te vroeg met juichen dat een omgekeerde rentestructuur deze keer niet tot een recessie zal leiden. 

Dat maakt de beurs kwetsbaar voor ongunstige scenarioanalyse. Een recessie lijkt uit geprijsd. De analisten in de VS zijn zojuist begonnen de forward margins en de forward revenues weer hoger te zetten (tegen de ISM manufacturing in). Dit soort draai van het gesternte zet overigens meestal wel door en daar put ik dan weer moed uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten