21 september 2023

FED haviken krijgen hun zin en duwen economie met hoge rente naar recessie, Powell denkt dat ook

 De FED verhoogde de rente niet, maar vanwege opwaarts herziene verwachtingen voor de groei van het BNP en hogere rentes volgens de dots voor eind 2023 en vooral 2024 zag de markt de FED als meer havikachtig dan gedacht. Eigenlijk was het precies zoals je kon verwachten. De FED moet de weg open houden voor verhogingen, anders verbeteren de financial conditions enorm. Dat willen ze beslist niet, nu de meerderheid van de FED gelooft in een soft landing en een economie die nog steeds te sterk is om de inflatie voldoende te laten dalen. 

Curieus was dat Powell zich versprak in de pers conferentie toen hij zei dat een soft landing niet zijn basisscenario was (maar een recessie). Dat probeerde hij recht te breien en met succes: de markt slikte de meer havikachtige dots en zette de korte en lange rente meteen duidelijk hoger. De dots gaven aan dat de rente in 2024 niet 1% maar 0,5% zouden kunnen dalen na een laatste verhoging eind 2023. Higher for longer.  De economie blijft maar sterker dan gedacht gezien al die renteverhogingen, vooral de arbeidsmarkt blijft nog steeds sterker dan gedacht. Powell had enig herstel van de vastgoedmarkt ontwaard, maar ik zie eerder het omgekeerde (vooral kantoren een ramp). Overigens zijn er erg veel huizen in aanbouw, misschien dat Powell dat bedoelde.

De FED wil enige tijd groei onder potentie (ongeveer 2,1%) en voorspelt ook iets lagere groei voor na 2023. Die renteverhogingen keren snel om als er iets breekt, maar dat is nog steeds niet gebeurd ondanks een enorm aantal renteverhogingen. Credit spreads nog erg laag. Bankreserves nog enorm groot, ook al krijgen ze een knauw door Quantitative Tightening.

Powell dekte zich in tegen verkeerde voorspellingen, ook al prees hij de kunde van de medewerkers die voor de voorspellingen gezorgd hadden. De FED heeft niet alleen in de hand wat er met de economie en inflatie gebeuren. De republikeinen kunnen grote bezuinigingen erdoor drukken, al lijkt dat moeilijk. Gevaarlijker is de oliemarkt. Saoedi-Arabië speelt graag mee met Poetin om de olieprijs extra hoog te maken. Dit is vooral van levensbelang voor Poetin, want als hij via torenhoge olieprijzen een recessie kan afdwingen in 2024 wordt zijn grote vriend Trump gekozen die onmiddellijk bijna alle steun aan Oekraïne zal stopzetten om zo Amerika weer groot te maken door een groot protectionistisch hek om te bouwen.

In vorige posten stelde ik dat de lange rente nog een derde stap omhoog zou maken en dat is gaande. Boven de 5% hoeft de tienjaar rente niet uit te komen overigens. Na enige tijd zal de rentemarkt tot bezinning komen als de FED de groeivoorspellingen voor de economie iets of veel gaat verlagen en de inflatiecijfers netjes blijven. Als de olieprijsstijging niet verder doorzet (niet ondenkbaar zonder nieuwe verkrapping van capo di Tutti Poetin). De geldgroei is negatief, de vastgoedmarkt zwak, het aantal faillissementen stijgt en de arbeidsmarkt wordt heel geleidelijk zwakker (maar blijft sterk in 2023).

Dat hoeft niet zo slecht te zijn voor de aandelenbeurs, zo lang het soft landing verhaal niet massaal overboord wordt gegooid zonder verruiming van de FED. 

Tja, die soft landing. Het gebeurt maar zelden. China helpt ook niet mee. Zo zie je bijvoorbeeld zwakte in kelderende lithiumprijzen vanwege dalende vraag naar vooral Chinese elektrische auto's (tegen snel dalende verkoopprijzen).. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten