7 september 2023

zorgen groeien

 Brokers zijn volop bezig met kansen op een recessie te verlagen, maar er zijn juist meer redenen om lagere economische groei te zien in de komende kwartalen. Bijna iedereen riep  al tijden dat een recessie in o.a. de VS onvermijdelijk was, maar toch gebeurde het niet. Vooral dankzij de sterke arbeidsmarkt en wat extra fiscale stimulering in o.a. terughalen van industrie- opbouwen van nieuwe industrie, doorgaande bouw van huurappartementen, herstellend consumentenvertrouwen en verder opmaken van extra spaargeld na COVID bleef de economische groei hoger dan verwacht. De luie voorspeller past da aan en zegt dat die meevallende zaken wel door zullen zetten. Momentum etc. Deze keer is de omgekeerde rentestructuur geen voorbode van een recessie na 15/18 maanden.

Ondertussen zijn er veel meer aanwijzingen gekomen dat het minder goed zal gaan. De consensus is ijverig de groei voor 2024 naar beneden aan het bijstellen. De kleinere banken in de VS krijgen steeds meer last van dalende prijzen van commercieel vastgoed (kantoren -30%), plotselinge stijging faillissementen, slechte autoleningen, consumenten die hun studieleningen niet betalen. Nieuwe koophuizen met hypotheken financieren is ongekend slecht betaalbaar. 

Het inflatieverhaal krijgt een flinke deuk door hogere olieprijzen en vooral nog meer stijgende benzineprijzen.

De arbeidsmarkt wordt langzaam maar gestaag zwakker. Krimp in 2024.

Het gaat niet goed met de wereldhandel en men voelt de wegzakkende vraag van China, Duitsland en het VK. Nieuwe orders Duitsland bijna -12%.

China kan haast niet stimuleren, er wordt al te veel gebouwd en lokale overheden kunnen haast geen grond verkopen om geld over te houden voor investeringen in infrastructuur.. Er klopt iets niet met het schuldenplaatje: de rijksoverheid heeft weinig schulden, het bedrijfsleven ex bouw ook niet en gezinnen ook niet en lokale overheden valt eigenlijk ook nog mee. Toch heeft China veel schuld versus het BNP. Het schaduwbankensysteem krijgt klappen.

Is men veel te optimistisch geworden over de magnificent 7? Kan Nvidia zo hard groeien zonder dat rare coreweave? Heeft Apple geen last van de Chinese overheid die het gebruik van Apple aan banden legt voor ambtenaren? Kan Tesla wel zo veel winst blijven maken na de grote prijsdalingen van de dure modellen? Is Netflix echt zo veel meer waard dan Disney? Google heeft last van chat GPT zou je denken. Het verhaal van Amazon is geen sprookje meer, de fantasie zal er toch verder uit kunnen lopen. 

De rente stijgt maar door vanwege hogere groeiverwachtingen voor 2023 en centrale banken die minder schade dan verwacht zien van al die renteverhogingen en daarom doorgaan met QT tot het te laat is.

Ik lees meer verhalen over een volatility squeeze in september/oktober. Opnieuw gedonder over het schuldenplafond in de VS. Het overheidstekort is te groot en dat forceert ingrijpen door de republikeinen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten