8 februari 2024

weifelende Omtzigt blijft verstandig in Nederlandse kabinetsformatiepogingen

 Tot verbazing van de andere drie partijen drukte Omtzigt op de pauzeknop voor de kabinetsformatie. Waar die verbazing vandaan kwam is een nog groter raadsel dan waarom Omtzigt de informatiegesprekken precies stopte. Het was al voor de informatie begon al bekend dat Omtzigt niet met de PVV wilde regeren, maar uit landsbelang wel wilde gedogen in een aantal opzichten. Dat gedogen mislukte )voorlopig' toen de VVD die rol opeiste. Zowel de partij van Omzigt als de VVD hebben slechte ervaringen met regeren met de PVV. Als het moeilijk wordt en er bezuinigd moet worden loopt de PVV weg. De boerenburgerbeweging BBB loopt dan waarschijnlijk nog harder weg. 

Omtzigt had al moeite met al die ongrondwettelijke standpunten van de PVV die in de besprekingen tot nog toe enigszins in de ijskast gestopt zijn. Hij staat voor vrijheid van godsdienst bijvoorbeeld, terwijl de PVV de moslims het land uit wil pesten.

Maar nu komt er het op ongekende wijze strooien met geld voor leuke dingen bij )naar schatting rond  € 20 tot  € 30 miljard denk ik), terwijl er juist bezuinigd moet worden (€ 15 tot € 20 miljard uitgesmeerd over vier jaar denk ik). als in gang gezet beleid voortgezet moet worden.. Omtzigt is door Wilders voor het blok gezet om dit te accepteren en daar is Omtzigt te verstandig voor. De BBB vindt het prima, want die kunnen toch niet rekenen. De VVD zegt niets, want het is veel fijner als Omtzigt de onpopulaire bijstellingen en boodschappen meldt. 

Omtzigt is zich rot geschrokken van de noodroepen om geld van allerlei ministeries. Die hebben bakken met geld nodig die de PVV en BBB willen uitgeven aan leuke dingen voor de mens en niet aan de dingen die die ministeries extra nodig hebben. Met cultuur weg, ontwikkelingshulp weg, de publieke omroep halveren, geen steun Oekraïne, het mes in klimaatsubsidies kom je er niet. Tot teleurstelling van Omtzigt die dacht dat je een heel eind kon komen vanuit de basis van een gezond lage staatsschuld. Maar tegen zo veel drift om bakken met geld uit te geven kon hij niet op, het is niet mogelijk dat te doen met een conservatief uitgavenbeleid à la Italië. Er is echt extra geld nodig voor defensie en het klimaat. Dat zet een rem op cadeautjes aan de kiezers en de boeren, de Europese en Nederlandse subsidie slurpers bij uitstek (waardoor 47% van onze melkveehouders miljonair is). Omtzigt ziet het terecht even niet zitten, hoe je hier uit kunt komen met Wilders en Caroline/Mona. 

Maar Wilders laat zich niet afremmen door begrotingstekorten van Zuid-Europese omvang. Want daarmee win je de verkiezingen. Dit soort beleid is grenzeloos populair geweest in Argentinië. Het Peronisme koopt de kiezersgunst met gigantische overheidstekorten. Dat levert problemen op, maar die zijn veroorzaakt door anderen, immigranten tegenwoordig. De kiezer is dolblij tot het mis gaat. Ellendige tijden en dan nog meer Peronisme om de pijn te verzachten. Totdat men ziet dat het niet meer gaat en de man met de kettingzaag gekozen wordt, Milei. Conservatieve economen prijzen hem, maar heel wat Argentijnen moeten eerst flink lijden. Wilders is een Peronist. In het peronisme is de overheid de baas samen met de arbeiders (werkenden) zoals ter Veer al analyseerde. Dat is de ouderwetse vorm van populisme. Lang leve Eva Peron. En ga straks niet huilen, als het niet goed gaat. .    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten