19 januari 2025

inflatiemeevaller van 0,02% maakt tientallen procenten koerswinst mogelijk

 

Na een dikke maand sukkelen op de beurzen vanwege te veel stijging van de lange rente vanwege opbloeiend vertrouwen in de Amerikaanse economie en meer inflatie lijken de bordjes verhangen en zou de bull markt weer door kunnen stomen (helaas geen garantie). Het sentiment is voldoende afgekoeld en er is een brede koersstijging op gang gekomen afgelopen week. Vijf dagen achter elkaar 68%+ van de aandelen van de S&P500 omhoog, iets dat zelden voorkomt. Chartisten zijn weer in de wolken en het plaatje van Macrocharts hierboven ziet er kansrijk uit.

Het kwam pas goed op gang nadat de kerninflatie in de VS niet met 2,5% maar 2,48% was gestegen. De lange rente lijkt weer iets te dalen. Men is weer pessimistisch genoeg over de renteverlagingen van de FED (0 of 1, misschien wel renteverhoging, terwijl het best minstens  2 renteverlagingen kunnen zijn in 2025 om Herr Trump te bekoren). GS heeft het over mogelijk eenmalig 0,4% extra inflatie door hogere importtarieven. Wie weet, heel veel extra inflatie lijkt niet zo waarschijnlijk in de VS. Dat maakt een lagere lange rente mogelijk.



Torsten Slok vindt de lange rente 0,4% te hoog op basis van de rente van de FED. Zelf had ik jarenlang als rentemodel 0,3* korte rente+0,7* tienjaars gemiddelde hiervan +1% (later gebruikte ik 0,5%) en dat wijst nu ook op een te hoge lange rente, maar er is natuurlijk wel een breuk geweest in de termijnpremies voor de lange rente.

De eerste winstmeldingen over het vierde kwartaal wijzen op minstens normaal meevallende winstverwachtingen in de VS bij een ietsje beter dan verwachte omzetstijging..  De vooruitzichten blijven uiteraard ongewis, maar door Trump ziet men toch wel omzetgroei, is het niet door economische groei dan wel door inflatie. In Europa werkt de sterke dollar door in betere verwachtingen voor groei (in de VS juist niet). Overigens is het sentiment voor de dollar wel veel te optimistisch op het ogenblik.

In China valt de groei mee dankzij de export, maar zo voelt het dus niet voor de doorsnee Chinees. Het pessimisme over China lijkt voorlopig groot genoeg. Trump is uitermate vriendelijk voor Xi en dat lijkt positief.

In Japan lijkt de BoJ eindelijk dapper genoeg om de rente te verhogen. Er is een mooie stijging van de lonen.  

Trump heeft zijn eigen meme crypto munt uitgegeven en die is in enkele dagen kapitalen waard geworden. Als de familie Trump het merendeel heeft, is hun vermogen afgelopen week ruimschoots verdubbeld en bij nog een week zo'n stijging wordt Trump bijna net zo rijk als Musk en Bezos. Hij moet nu wel haast de FED dwingen bitcoin als reservevaluta te accepteren. In enkele weken tijd is volgens de wedkantoren de kans hierop gestegen van 40% naar 65% (wederom: geen enkele garantie).  

D.w.z. er is genoeg animo om er maar op los te speculeren, terwijl de verwachtingen even niet te hoog gespannen lijken en de angsten over de importtarieven van Trump overdreven lijken. De Nobelprijs voor de vrede lijkt Trump haast niet meer te kunnen ontgaan, als hij woord houdt.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten