27 mei 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Wall Street hield de schommelingen zeer beperkt en ondanks dalingen van de olieaandelen op vooral vrijdag (men rekent nu vast op uitbreiding van de olieproductie van o.a. Saoedi-Arabië en Rusland op de komende OPEC-vergadering van 22 juni) was er een minieme stijging voor de S&P in de afgelopen week, vooral door de aandelen die profiteren van rentedaling. Want de lange rente daalde weer, de curve werd weer wat vlakker. Qua marktwaarde is Netflix nu het grootste mediabedrijf op aarde, meer waard dan Disney.

In Europa hadden de koersen last van angsten voor de nieuwe Italiaanse populistische regering die Europese regels vooral voor het gat op de begroting aan zijn laars lapt. Straks weer met 58 jaar met een pensioen van de nodige waardeloze miljoenen lires. Ook in Spanje rommelt het. De cijfers voor economische groei in Europa voor het eerste kwartaal vielen iets tegen, bijvoorbeeld 0,3% voor Duitsland (door netto exportbijdrage negatief, de binnenlandse vraag was wel sterk). De zeer belangrijke conjunctuurindicator IFO was goed, iets beter dan verwacht en dat was een verademing na al dat economische nieuws dat slechter dan verwacht was in Europa.  

De dollar bleef sterk, het economisch nieuws vanuit Amerika komt sterker binnen dan dat van Europa.

De klucht tussen Trump en Kim Jung Un is nog niet afgelopen na de afzegging voor de top door Trump.

De onderhandelingen over een nieuw NAFTA-akkoord vorderen moeizaam, maar voor 1 juni wordt een tussenresultaat verwacht. De handelsonderhandelingen met China verlopen op een nog langzamer pitje, maar de verzachting van de maatregelen tegen communicatiebedrijf ZTE doen hopen dat het allemaal niet al te rampzalig zal aflopen.

De notulen van de FED werden als ‘dovish’ beoordeeld omdat men duidelijker aangaf dat men de rente langzaam en niet meer ver zou gaan verhogen en dat ook wat duidelijker zou gaan communiceren. Daarop kon de lange rente dalen, maar als het economisch nieuws in de VS blijft meevallen (=groei boven 2,5% op jaarbasis) dan kan de FED niet zo aardig blijven.
In de VS liepen de initial claims voor werkloosheid flink op, maar ze bleven laag. Orders voor duurzame goederen daalden wat en de huizenverkoop viel eveneens wat tegen.
De flash PMI’s waren beter voor de VS (in lijn met de regionale PMI’s), maar in de rest van de wereld was er beperkte verslechtering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten