25 mei 2018

terug uit Sicilië


Weer terug uit Sicilië, na een rondreis door mooie stadjes, met vele vergezichten,lekkere wijn en o.a. aardbeien. Wel met drie uur vertraging vanwege staking van Franse verkeersleiders. Die schijnen niet genoeg te verdienen. Al googlend zag ik salarissen voor € 6-12.000 per maand voor Nederlandse verkeersleiders en  € 3000 voor Franse, al lijkt me dat laatste wel erg laag.
Weer eens flink bijlezen. Wat zag ik?
De volatiliteit op de beurzen is gestaag aan het dalen. We raken gewend aan de nieuwe zorgen van protectionisme (meer zorgen over Nafta/ minder over China, maar Navarro, een enorme Chinahater, scheldt zijn medeonderhandelaar minister van financiën Mnuchin uit voor slap doetje die alles bij voorbaat cadeau geeft aan die doortrapte Chinezen).
De hogere rentes en inflatie ziet nu ook iedereen. Het inflatienieuws was goed, lager dan verwacht., maar de trend is toch wel duidelijk stijgend in de VS. Niet zo hard als gevreesd, Amazon/ Uber/Airbnb doen hun invloed kennelijk nog steeds gelden.




De AEX raakte net nieuwe highs en moest even aarzelen, de S&P heeft meer moeite om te stijgen, waarschijnlijk door de sterkere dollar en de hogere rente. Charttechnisch ziet er goed uit, Tostrams roept 1000 voor de AEX, niet zijn gebruikelijke stapjes van als de AEX boven 573 komt dan kan deze verder stijgen tot 609 etc., want dat levert geen pakkende kop boven een column op.
De 10-jaarsrente in de VS doorbrak de 3,05% en is daarmee op het hoogste punt aangeland sinds 2011. Dit veroorzaakte geen paniek op de beurzen, misschien ook omdat de inflatieverwachtingen stabiliseerden (10 jaar VS op 2,17%) ondanks de iets hogere olieprijs. Men denkt dat de FED weer wat aardiger wordt. Uitde notulen blijkt dat ze misschien met extra teksten komen dat ze de rente niet veel verder gaan verhogen. Powell is bang dat Trump de onafhankelijkheid van de FED afpakt als men de rente doldriest blijft verhogen.
Men is vier renteverhogingen uit aan het prijzen richting drie. Bij 2,5% economische groei gaat men drie keer verhogen (maar ik zie 3-3,25% groei in 2018 en daarmee toch vier renteverhogingen). Rentedaling is wel mogelijk, omdat iedereen al short zit op basis van een steeds vastere overtuiging dat de groei in de VS gaat meevallen.
Men kijkt wat meer door de optimistische bril  voor de groei in de VS (Phillyfed, markit PMI’s, retail sales). Oeverloos negatief is men ineens voor groei in Europa (tegenvallende groei export Duitsland), maar de IFO hield zich kranig. De groei in Europa over het eerste kwartaal is gedrukt door het koude weer in februari en maart en kan iets herstellen in het tweede kwartaal (stakingen in Frankrijk echter negatieve factor).

De hogere olieprijs is pijn aan het doen voor de groei van de consumptie. $86 wordt gezien als pijngrens. Het zorgt wel voor meer investeringen in energie, per saldo bijt het de economische groei nog niet. OPEC en rusland zien ook dat men de olieprijs niet te veel moet op laten lopen, anders gaat men weer te veel investeren in nieuwe olieproductie en at bijt uiteindelijk te hard. Ze gaan dus meer produceren.
De economische groei blijft waarschijnlijk sterk door flinke groei van de investeringen.
Italië zag de rente flink stijgen, veel meer dan ik dacht, op de nieuwe populistische regering die een gat in de hand heeft bij de uitgaven en niet naar Europa meer wil luisteren voor de tekorten, maar wel in de euro wil blijven en plannen lijkt te gaan maken voor een duale munt à la Varoufakis voor Griekenland voorstelde. Italië zou aan de ECB volgens de populisten moeten vragen om kwijtschelding van schulden, in eerste instantie zou men genoegen willen nemen met zo’n € 250-300 miljard. Europees high yield doet het ook slecht.


Het onderzoek van Mueller lijkt goed af te lopen voor Trump en zijn familie, zo beweren de geruchten. In juli lijkt er meer actie te komen van Mueleer.
Brazilië kon de rente niet verlagen vanwege het slechte sentiment voor Emerging Market Debts en de sterke dollar, waardoor de real verdedigd moet worden met hoge rente. Indonesië moest daardoor de rente verhogen. Niet goed, maar het is vaak ergere geweest bij de Emerging Markets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten