10 november 2019

Green shoots: zet het door? Ofwel is het mid cycle à la 1995 of end cycle à la 1999?


The Heisenberg https://seekingalpha.com/article/4304441-stocks-will-lose-patience-sharply-higher-yields-bond-bloodbath-continues : de rentestijging is te ver, te snel gegaan. Drie sigma afgelopen week. Goldman Sachs meldde al, dat bij een 2 sigma rentestijging in drie maanden aandelen door de obligatiemarkt mee naar beneden worden gesleurd. 'Financial conditions' verslechteren dan weer en weg is het verhaal van green shoots.
Dat zorgt er denk ik voor dat de rente in de VS niet erg veel meer kan stijgen, 10 jaar naar 2,2/ 2,3%% zoals Breitholtz/ Bianco zeggen, lijkt me voorlopig wel genoeg. Te hoge inflatie kan de aandelenmarkt in zak en as doen zitten. Vooralsnog is de flinke rentestijging opnieuw veroorzaakt door een hogere reële rente en nauwelijks door hogere inflatieverwachtingen.

Je kunt nu een heleboel plaatjes bij elkaar sprokkelen die aangeven dat de verslechtering stabiliseert of dat er verbetering is. Ik voel me dan vaak niet op mijn gemak. Als het zo gemakkelijk is om dit soort signalen te vinden, waarom zou het dan niet in de prijs zitten. Als het je vooringenomen richting van de cijfers bevestigt, ga je blij door met verzamelen va die plaatjes. Maar in mijn achterhoofd knaagt dan wel, dit moet toch al grotendeels in de prijs zitten.

De sprokkelaars van ‘green shoots’-plaatjes zien dat we mid cycle zijn, ongeveer als 1995 (na grote rentestijging in 1994 3*verlaging rente FED, groei-afzwakking die in 1995 leidde tot stabilisatie winsten), terwijl ik meer overeenkomst zie met 1999 (we zijn verder in de cyclus, winstmarges dalen, werkloosheid record laag, handelsoorlog nu, Azië-crisis toen, NIPA winsten VS van BNP omlaag, 'unicorns' waanzinnig duur en verliesgevend). Uiteraard twijfel ik nu wat meer door de all time highs en vele positieve verhalen.
de 'green shoots'- plaatjes zorgen wel dat de recessiekansen in de VS binnen een jaar gedaald zijn in de nodige modellen.

Deze keer: er zit wel erg veel optimisme over de handelsdeal in de verhalen. Trump bevestigt dat niet meer in zijn twitters en Navarro is des duivels over de gesuggereerde concessies van de VS.
De macrocijfers zijn inderdaad hoopgevender dan ze in tijden geweest zijn, maar een nieuwe verslechtering ligt voor de hand als FED/ECB niet nog meer verruimen (onwaarschijnlijk, mate van verruiming moet haast wel gaan afnemen), er geen fiscale stimulering van betekenis komt (uitermate moeilijk bij het begrotingstekort van de VS) en winstmarges verder onder druk lijken te komen.

Beurscorrecties komen vaak voor en niemand zou verbaasd zijn als er nu weer een komt. De meeste sentimentsindicatoren wijzen nog niet op onheil, maar diverse toch wel. Er is ‘greed’ en er wordt weer volop gespeculeerd op een lagere VIX. In augustus verwachtten velen die correctie, maar die kwam niet echt. Dat houdt niet in dat er geen correcties meer kunnen komen, zo sterk zijn de put opties van Powell en Trump niet..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten