3 november 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De S&P500 steeg verder en doet het opnieuw beter dan de Europese beurzen. De rente kon per saldo wat dalen na de havikachtige renteverlaging van de FED. Die gaat pauzeren en de rente niet verlagen als het economisch beeld niet noemenswaardig verslechtert. Verhogen is voorlopig helemaal uitgesloten, tenzij er een grote stijging van de inflatie komt (onwaarschijnlijk):
Powell from transcript: "I think we would need to see a really significant move up in inflation that’s persistent before we even consider raising rates to address inflation concerns."

Jim Bianco en anderen: de repocrisis [ FED New York moest ook afgelopen week flink kopen om de repomarkt in het gareel te houden] werkt door in de korte rente. De futures geven daarom misschien/ waarschijnlijk een te lage kans op verlaging van de FED rente. Futures zeggen dat er nog één renteverlaging komt, misschien al in januari (50% kans). De dots geven aan dat behoorlijk wat FED leden een hogere rente zien in hun basisscenario van mid cycle herstel van de Amerikaanse economie.


The Donald in tweet over het banengroeirapport: Wow, a blowout JOBS number just out, adjusted for revisions and the General Motors strike, 303,000. This is far greater than expectations. USA ROCKS!
[128.000 officiële banengroei+ 95.000 herzieningen vorige maanden  + 40,000 door tijdelijke staking bij General Motors +20.000 correctie voor tellers volkstelling 2020= 283.000 dit is voor Donald Trump vrijwel helemaal goed]. Banengroei was veel beter dan verwacht. Enig minpuntje: de banengroei was vooral in deeltijdbanen.


De ISM steeg 0,5 naar 48,3, minder dan verwacht, maar goede stijging van leading componenten zoals nieuwe orders, export orders. Pending home sales omhoog. ECI, arbeidskosten 0,75% omhoog in derde kwartaal, net als de loongroei, niet slecht voor zo'n lage werkloosheid (wel +0,1% naar 3,6%). 
De groei van het BNP van de VS over het derde kwartaal was 1,9% en dat was 0,2% meer dan verwacht.
Groei in Frankrijk was met 0,3% 0,1% beter dan verwacht.

PMI's waren zoals verwacht slecht in Europa en Japan, maar lijken te stabiliseren (Nederland viel wel terug, maar bleef net boven 50). Officiële PMI van China omlaag, maar markit PMI behoorlijk omhoog.

De impeachmentprocedure is opgestart en zoals verwacht stemden alle republikeinen tegen, inclusief zelfs enkele democraten. Trump blijft foeteren op een en ander, hij heeft in eigen ogen niets verkeerds gedaan. Hij gaat het gesprek met de Oekraïense president voorlezen en sommeerde hem naar het Witte Huis te komen. Duidelijk is dat Trump buiten zijn boekje is gegaan, maar dat republikeinen dit niet erg vinden. 
China heeft laten doorschemeren dat het handelsakkoord voorlopig niet verder dan fase 1 zal komen als het daar al komt.

Het VK gaat op 12 december nieuwe verkiezingen houden. Farage niet kandidaat. Het wijst op Brexit op 31 januari.Johnson met zijn sado-populisme lijkt te gaan winnen.
Trump is ook zo'n sado-populist, aan het doen wat de deplorables het meeste schaadt. Er zijn nieuwe belastingmaatregelen waardoor de multibiljonairs minder belasting hoeven te betalen (loophole met omkeringsprincipe wordt hersteld; Zucman c.s. berekenden dat de multibiljonairs nu in % minder belasting betalen dan de middenklasse)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten