5 mei 2020

Recessie voorbij, maar don’t fight the FED. Arend Jan Kamp: green shoots


We hebben de diepste recessie ooit alweer achter de rug. Het was de kortste recessie ooit, maar via ongekende monetaire en fiscale stimulering en vooral het geleidelijk weer openen van de economie is het herstel de afgelopen week weer begonnen. De goeroes van Morgan Stanley en Goldman Sachs bevestigen het. Scott Grannis http://scottgrannis.blogspot.com/2020/04/the-crisis-is-over-but-at-terrible-cost.html had het al iets eerder gezien. Er komt weer groei, zij het dat het niveau van voor de coronacrisis nog een tijd uit zicht is. Die groei kan doorzetten totdat nieuwe lockdowns noodzakelijk blijken. 

Onduidelijk is of er tot nieuwe lockdowns besloten zal worden door alle landen/ staten vanwege onduidelijke inzichten over de ernst en de noodzaak van economische groei om o.a. waar het in 2020 toch vooral om draait in de wereld, de herverkiezing van Trump, te vergemakkelijken. Onduidelijk is ook in hoeverre social distancing opgelegd zal blijven/ indien niet  desalniettemin vrijwillig zal plaatsvinden. In dat geval blijven de nodige sectoren in grote problemen. Dan komen er steeds meer faillissementen die de groei gaan drukken (in de dienstensector zijn faillissementen niet zo’n lagging indicator als in de industrie). Meer staatssteun en steeds duidelijkere contouren van hogere belastingen voor met name wie niet zo getroffen is.
Beurzen luisteren naar de FED en het coronanieuws en verdisconteren dat in hogere prijzen voor diverse bedrijven in vooral de grote technologiesector en lagere voor de zwaar getroffen maar klein geworden sectoren.

Men put hoop dat beurzen 6 tot 9 maanden leading zijn en dat het bijzonder krachtige herstel sinds 23 maart een bijzonder krachtige aanwijzing is voor bijzonder krachtige groei in 2021. Na half 2020 (het rampkwartaal van 2020 gaat dan uit de verwachtingen) zullen de verwachte winsten een jaar vooruit herstellen van de klappen die ze nu gekregen hebben.

Maar beurzen keken in de coronacrisis tot op heden nauwelijks vooruit. Op 19 februari begon de beurs te signaleren dat er slechte tijden aankwamen en half maart waren die een feit, minder dan een maand vooruit. Vanaf 23 maart begon de beurs te signaleren dat de FED-maatregelen voldoende waren om de volatiliteit te drukken en het dieptepunt van de economie was misschien/ voorlopig rond 1 mei.   Ook weer slechts één maand vooruit. In lijn met het coronanieuws dat het aantal nieuwe besmettingen aan het afnemen was in diverse landen.

Ja, er zijn nu green shoots (altijd een kwestie van het spel: ik zie, ik zie wat jij niet ziet), zoals Arend Jan Kamp van IEX meldt: de olieprijs is al vijf dagen aan het stijgen, de genoemde goeroes die betere tijden in het verschiet zien. 



Vooral is het ingegeven door het weer geleidelijk openen van de economie in landen als China, Oostenrijk, Duitsland, Nieuw Zeeland, grote delen van de VS en zelfs Italië en Spanje en straks zelfs New Wuhan (vroeger New York en Nieuw Amsterdam geheten).
Het aantal besmettingen stijgt nog steeds in veel landen zoals Rusland en India en zo’n 20 staten van de VS. De voorspellingen voor het aantal coronadoden in de VS in de komende maanden lijkt weer te stijgen door de heropening van de economie enigszins te verdisconteren. De daling van het aantal besmettingen/doden per week gaat in veel landen teleurstellend langzaam, al zijn er wel steeds meer succesverhalen en wordt het zomer op het noordelijke halfgrond (dit zou 40% minder besmettingen betekenen volgens oncontroleerbare cijfers).

Er zullen geneesmiddelen komen die enigszins helpen, zoals Remdesivir (de prijs van een behandeling zou volgens geruchten tussen de $500 en 5000 zijn, niet iets dat iedereen kan betalen).

Dan is er China. Herstel, maar de yuan is naar beneden aan het uitbreken. Traditioneel een slecht economisch teken, dat erop wijst dat het huidige herstel gesignaleerd in de green shoots broos is, door nieuwe schokken opnieuw dreigt te ontsporen. We dreigen snel weer in een nieuwe recessie te komen.

En dan de FED. Die is haar inkoopprogramma iets aan het afzwakken en dat gaat tegen de grote stijging van het begrotingstekort in, Treasury gaat $3000 miljard lenen in de komende paar maanden, meer dan de FED koopt vooralsnog althans (als beurzen voldoende dalen wordt dat uiteraard anders). Don’t fight the FED en wacht tot ze weer meer kopen, want met een armzalige $200 miljard per maand gaan de beurzen het niet redden, al het geweldige coronanieuws ten spijt. .

Per saldo reden genoeg om bij de huidige record hoge waarderingen voor verwachte winst een jaar vooruit en ten opzichte van de sales voorzichtig te blijven. Ik weet uiteraard ook niet wat er gebeurt, er zijn erg veel pessimisten, maar het verhaal op korte en lange termijn is erg slecht.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten