10 mei 2020

Samenvatting financieel economisch nieuws


De aandelenkoersen stoven omhoog op prachtige berichten over heropening van de economie, meevallende werkgelegenheidskrimp in de VS (slechts 20,5 miljoen, veel minder dan de initial claims aangaven, werkloosheid slechts 14,5% hierdoor), hoge, accelererende loongroei (minder ontslagen veelverdieners), een prachtige, zeer meevallende ISM manufacturing van boven de 40, bijna geen land hoger dan de VS, ISM non manufacturing ook (weliswaar vertekend door aanbodverstoringen die leiden tot langere delivery tijden en daardoor hoog cijfer voor die deelindex van de ISM’s), een majeure meevaller en veel beter dan die rond 10 of nog lager bij onze genadeloos getroffen  spaghettivreters en sangriadrinkers. Dit moet dan (met enige fantasie) leiden tot glorieuze herverkiezing van Trump, gedragen door nog steeds een verrassend sterke beurs, verder stijgende huizenprijzen en ook nu weer een veel sterkere economie dan in andere landen, de Trump-economie is immers legendarisch van kracht en de economie zal na het tweede kwartaal waarschijnlijk gaan loeien in de VS, een kracht laten zien als nooit eerder vertoond (na een daling die nooit eerder was vertoond). Slecht coronanieuws zal heropening vermoedelijk niet erg tegenhouden, het bovenmatig sneuvelen van het zwarte volksdeel dat toch hoofdzakelijk democratisch stemt komt Trump eigenlijk wel goed uit, al noemt hij het zo te zien wel gemeend tragisch. Het verzet tegen lockdown groeit snel. Elon Musk noemt het zelfs fascistisch en dreigt te vertrekken uit Californië. Er moet weer meer geld verdiend worden aan hijgerige jeugd ook als dat ten koste gaat van dikke opa’s.

De winsten over het eerste kwartaal van de S&P500 vielen iets mee met de neerwaarts gemanipuleerde verwachtingen. Iets minder dan normaal, maar geenszins het bloedbad dat je normaal hebt bij zo’n grote krimp van de economie. De mega lievelingsaandelen deden het opnieuw ongelooflijk goed en de NASDAQ staat weer dicht bij all time highs, zoals het hoort bij een Trump-economie, want deze lievelingsaandelen hebben nauwelijks last van dat onnozele griepje dat corona heet. Overigens dreigen nu ook Trump/ Pence via hun uitgebreid mijden van social distancing besmet te raken.

Er was een minieme stijging van de hypotheken om een huis te kopen in de VS. De productiviteitsstijging in de VS was -2,5% (bij -5,5% verwacht).
 De economische ravage begint overduidelijk te worden. In de VS eindelijk niet langer nog slechter dan de slechte verwachtingen. In Europa is het nog steeds record erger dan de al record slechte verwachtingen. In Japan was de service PMI ook extreem laag, 21, ondanks de minder erge verspreiding van corona. Andere cijfers waren eveneens zeer zwak (net als in de rest van de wereld, alleen China doet het wat beter). Diverse valuta’s van Emerging Markets zakken als een pudding in elkaar zoals de Braziliaanse real (=lagere prijs sojabonen) en de Turkse lira. Bitcoin straalt even en lijkt de 10.000 weer te gaan aantikken (weerstandsniveau).
 In Nederland is een en ander nog wel toegedekt door loonsubsidies voor 1,8 miljoen mensen volgens UWV en rekening houdend daarmee is de werkloosheid in Nederland boven het niveau in de VS gekomen, ondanks de intelligente lockdown. De Nederlandse PMI was daardoor wel hoog naar Europese maatstaven.

Jeff Miller ging deze week om van aandelenvisie neutraal naar negatief https://www.dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-roadblocks-to-recovery/. Hij is de afgelopen tien jaar terecht vrijwel steeds een honkvaste optimist geweest, maar hij ziet nu ineens beren op de weg, omdat het coronanieuws aan het verslechteren is in diverse staten die de lockdownmaatregelen flink aan het versoepelen zijn (zoals Texas en Georgia). Hij geeft aan dat de verwachte winst een jaar vooruit van de S&P500 in rap tempo verslechtert, maar geeft ook ruim baan aan Brian Gilmartin die uitgebreid behandeld dat het momentum van verslechtering behoorlijk snel aan het afnemen (=verbeteren) is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten