7 mei 2020

Buy in May, en spoel je zorgen door de plee: Nieuwe bull markt meer gehaat dan ergst gehate bull markt tot nog toe


Men heeft de afgelopen jaren vaak de grote stijging van de S&P500 sinds 2009 de meest gehate bull markt ooit genoemd. Het huidige herstel sinds 23 maart lijkt zelfs nog meer gehaat. Zo erg dat de bear markt toch even verder lijkt te pauzeren, tot er nieuw erg slecht nieuws komt. 

Bij zo veel pessimisme, een wel erg gedeelde visie dat we bezig zijn met een rally in een bear markt, wint de contraire visie vaak, zij het niet altijd en niet altijd voor lang.  Als er geen nieuw erg slecht nieuws komt, lijkt 23 maart zelfs de bodem van de coronacrisis te zijn geweest.


Let wel, er wordt weer heel veel goeds verwacht: zeer beperkte markt gewogen) winstdaling vergeleken met de BNP-daling, doorgaand herstel via reopening van de economie, een vaccin rond kerstmis, geen nieuwe erge lockdown bij hoge groei COVID-19 besmettingen (Zweeds model), geen al te slopende faillissementen (daar wordt men niet erg onrustig van, want het is altijd maar dan ook altijd sinds 1935 (na verwerken failliet grootste Oostenrijkse bank) een lagging indicator geweest, een teken dat de slechte tijden achter ons liggen, nu echter niet, voorspelt het meer ellende), er blijft uitstekende liquiditeit op de credit markten dankzij centrale banken (niet zeuren over solvabiliteit, zo iets van tijden uit het verleden waarin je je schulden moest aflossen, hoe dom kun je zijn, in wat voor universum leefde men toen), doorgaande enorme fiscale en monetaire stimulering, vele jaren met erg lage rente, hoge groei in 2021, geen aanhalen van de fiscale broekriem na 2021 (tegen de normale presidentscyclus van de VS in), geen erge handelsoorlog tussen China en de VS, een niet al te schadelijke Brexit, deze keer weinig last van overheidsschuld boven 90% van het BNP, erg weinig last van de extra schulden van het bedrijfsleven door de coronacrisis in de komende jaren, weinig last van o.a. maatregelen overheid om vermogensposities te versterken ten koste van inkoop eigen aandelen, het blijft goed gaan met de huizenmarkt vanwege gebrek aan verkopers, er komt geen erge sociale onrust die overheidsingrijpen noodzakelijk maakt/ Europese samenwerking verstoort/ geen vernietigende opstanden in Emerging Markets, doorgaande Goldilocks inflatie, etc.

Als je de opsomming bekijkt, zou je misschien zo maar het gevoel kunnen bekruipen dat er misschien toch iets tegen kan gaan vallen in de komende tijd.  

De doorgezomerde bull (vroeger doorgewinterd, maar nu is het buy in May en spoel je zorgen door de plee) zegt dat er van alles gaat meevallen, record hoge waarderingen omdat iedereen zich te pletter gaat beleggen voor zijn pensioen en er groeiende schaarste aan beleggingen zal zijn door onverzadigbare aankopen van centrale banken. Je ziet met de dag meer green shoots, ontwikkelingen die verbeteren vanaf dieptepunt. 

The only way is up voor de winsten van de overlevende bedrijven. De yield curve wordt weer flink steiler in de VS, dat voorspelt aantrekkende groei [PV: in ieder geval van de overheidsschuld].

Geen opmerkingen:

Een reactie posten