13 september 2020

de afgelopen week

Er was niet erg veel economisch nieuws. De ECB deed niets, had niet veel te vertellen behalve dat de euro nogal duur is in haar ogen. Het vertrouwen van Amerikaans midden- en kleinbedrijf NFIB is weer iets verder in herstel. Initial claims voor werkloosheid stegen, een behoorlijke tegenvaller. Al met al ziet men het economisch herstel kracht verliezen, maar niet heel erg.China en Duitsland gaan immers goed. Brexit-verhaal wordt steeds slechter echter.

De inflatiecijfers over augustus waren opnieuw veel hoger dan verwacht:+0,4%. Per jaar toch een heleboel. Totaal+kerninflatie+0,4%. De totale inflatie zal door de val van de olieprijzen volgende maand wel weer lager zijn.



(via Doug Short: merk op dat inflatie (headline) stijgt na het einde van de recessie sinds 2000 (inflatie was geen probleem, deflatieangst wel), terwijl die daalde na de recessies 1970-2000 (inflatie was probleem, de FED moest recessie veroorzaken).

  Het corona-nieuws verbeterde iets in de VS, maar verslechterde elders.


Het vaccin lijkt toch te komen, zo rond eind 2020 goedkeuring(en). Dat is nog onzeker helaas. Ondertussen zie ik schattingen voor exploderende aantallen besmettingen per dag, van de ongeveer 300.000 wereldwijd naar 10 miljoen eind dit jaar. Nu zie je bijvoorbeeld enorme stijging van besmettingen per dag in Frankrijk met nu nog extreem weinig doden. Dat kan veranderen als de jongeren in de herfst/winter meer besmettelijk worden en dat veel meer doorgeven aan ouderen dan nu.

Peggy Noonan in de WSJ: er zijn veel republikeinen die het gedrag van Trump beslist niet goedkeuren, maar toch op hem gaan stemmen. Hij kan het zelfs nog een stuk bonter maken zonder dat ze overlopen naar Biden/ niet gaan stemmen. Er is een verbazende afkeer onder zijn kiezers van Trump. Curieus. Kennelijk zoekt ze zelf nog een reden waarom ze als doorgewinterde republikein toch op Trump kan gaan stemmen. En waarom Trump met lage approval rate gekozen kan worden (disapproval is niet reden genoeg om niet op hem te stemmen).


Biden wordt toch te veel als apparatchick gezien, te veel lijkend op een loser als Humphrey, toen de vicepresident die het niet van Nixon kon winnen, door de mand viel op het gebied van law & order,  en niet opgewassen tegen het oprukkende links liberalisme van (nu) the squad c.s.

De gevestigde orde wordt steeds banger van die linkerhelft van de democraten die steeds machtiger wordt. BLM, uit de hand lopende kosten voor o.a. gezondheidszorg en klimaat, te veel regulering, nodeloze lockdowns. Veel hogere belastingen dus.

Ondertussen zijn al die minderheden samen erg in de meerderheid aan het raken. Er is een meerderheid die achter Metoo staat, Black Lives Matter zonder al dat geweld, actie rond klimaat wil, de inkomensongelijkheid zorgelijk vindt, Obamacare toch echt wil behouden.  Dat is misschien niet genoeg (veel van die minderheden kenden een (nogal eens door het systeem geforceerde) lage opkomst), maar het zou kunnen dat het verschil in sympathie dat Trump en Biden oproepen toch het verschil gaan maken, ondanks wat Peggy Noonan terecht aangeeft.

  Biden staat zo’n 4% voor in de polls op Trump (Trump loopt even niet meer in), maar lijkt minstens 5 à 6% nodig te hebben om gekozen te worden op een dag met slecht weer/ met veel poststemmen die afgekeurd gaan worden (onleesbaar poststempel o.a.).

Volatiliteit is terug. Nasdaq bewoog 1%+ bijna elke dag in september. En dat betekent meestal sterkere dollar

 De Nasdaq ging niet echt achteruit in de afgelopen week na de valpartij aan het einde van de week ervoor. Een meevaller, kennelijk was er voldoende angst gecreëerd. Chartisten zijn echter negatiever geworden: de sterk stijgende trend is neerwaarts doorbroken [dit dreigt overigens ook voor de goudprijs, maar daar is het nog niet zo duidelijk]. De bulls zegen dat de nieuwe trend nog steeds omhoog is, maar minder sterk. Er zijn veel Nasdaq ETF’s verkocht vorige week, maar er zijn ook record veel 3* geleveragede Nasdaq ETF’s gekocht. Buy the dip is niet dood en de nieuwe speculanten zijn nog niet weggeblazen door de huidige kleine correctie. Niet vergelijkbaar met de sluipkrach na 2000 roept men redelijk beargumenteerd.

Maar de correctie van de Nasdaq lijkt duidelijk te maken dat waarderingen niet eindeloos kunnen stijgen en dat je voorzichtiger moet zijn. Nieuwe topwaarderingen lijken voorlopig moeilijker te zetten zijn.

Beleggen in waarde dan maar? Of is dat nog steeds dood? Value krijgt nog steeds selectief klappen, de energiesector ligt er bedroevend bij nu de olieprijs onder $40 lijkt te blijven op korte termijn. IEX-artikel signaleerde dat treffend: het leed dat Shell heet. Shell is de hoeksteen van het oude geld voor de oude dag met het hoge dividend dat sinds mensenheugenis nooit verlaagd was. RDSA onder € 12. Ongelooflijk. Net als Unibail Rodamco Westfield onder € 40. De aandeelhouder begint kennelijk steeds meer te geloven dat olie een ‘stranded asset’ is en dat malls (ex supermarkten) allemaal te gronde gaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten