16 september 2020

Angst slaat toe bij Wall Street Journal over goede kansen van Biden

De Wall Street Journal staat ineens vandaag vol artikelen die aangeven dat Biden een zeer goede kans heeft om te winnen en dat zelfs de democraten de meerderheid in de senaat kunnen herwinnen (bijvoorbeeld Colorado wankelt).

Bij de WSJ maakt men zich zorgen dat Trump niet genoeg doet om nieuwe kiezers te binden. Hij zet zwaar in op law & order, maar Biden scoort op dat punt toch 5% beter dan Trump.

In Colorado dreigt de republikeinse kandidaat Gardner) te verliezen van de populaire ex-gouverneur Hickenlooper, die de republikeinen aanvalt vanwege onvoldoende bescherming tegen corona en onvoldoende hulp aan kleine zelfstandigen. Dat zijn dingen die vooral de oudere stemmer belangrijk vindt, nu nog een bastion voor Trump.

Een belangrijk overlegorgaan voor het Amerikaans bedrijfsleven (Business Roundtable) is zich hard aan het maken meer te gaan doen aan de klimaatcrisis, te streven naar veel minder CO2 uitstoot. Klimaatactie is de laatste tijd veel populairder geworden.

Ondertussen is zich een paniek aan het vormen onder een deel van het republikeinse stemvee. Als Biden wint, worden alle milieumaatregelen die Trump ongedaan maakte, weer snel ingevoerd en nog meer. Veel meer regulering. Veel hogere belastingen voor bedrijven en deplorables die meer dan $ 400.000 verdienen, zelfs in het gematigde belastingplan van Biden. (Sanders had meer dan vijf keer zo veel nodig voor gezondheidszorg en klimaatactie etc.). Zelfs die gematigde plannen van Biden zijn een enorme ruk naar links, een einde aan de al de nodige decennia durende trend naar lagere belastingen voor bedrijven en hoge inkomens. Iets dergelijks zagen we ook in het VK, waar Labour enorme belastingverhogingen in het vooruitzicht stelde voor rijken en bedrijfsleven.

Als rechts zich zo blijft verzetten tegen klimaatactie, dan wint links uiteindelijk weer overdonderend. Dat is niet nodig, zoals we zien in Nederland (VVD schaart zich achter meeste klimaatplannen) en bijvoorbeeld ook in Duitsland zie je CDU/CSU meer richting klimaatinvesteringen neigen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten