20 september 2020

de afgelopen week

 Beurzen brokkelden af na de perstoelichting van Powell op het rentebesluit van de FED. Sinds Powell aan het roer staat is het gedaan met de stelselmatige stijging van de beurzen op de dag dat het opperhoofd van de FED spreekt. Powell beloofde zeer lang de rente niet te verhogen, maar suggereerde niet dat hij meer QE ging doen. Integendeel, op zeker, nu nog onduidelijk, moment wordt het minder QE. Powell zag nog steeds grote economische risico’s vooral vanwege het virus. Maar hij doet er niet alles aan om de beurzen op peil te houden.

Het economische nieuws in de VS was licht tegenvallend, zowel industriële productie als retail sales. Het sentiment van de huizenbouwers bereikte een record. Nieuwe hypotheekaanvragen om een huis te kopen, herstel vliegtickets, hotels, de vaart is er uit.

De arbeidsmarktcijfers zijn moeilijk te interpreteren/ niet allemaal even betrouwbar zei Powell. Initial claims voor werkloosheid inclusief pandemie-uitkeringen stijgen al vier weken. De werkloosheidsuitkeringen zijn sinds eind juli in dollars ongeveer gehalveerd. De FED stelt niet zonder reden dat de economische gang van zaken zorgelijk is, dat herstel nog broos is en niet gegarandeerd.

 

Het gaat wel redelijk goed met de daling van het aantal coronabesmettingen in de VS. In vele landen in Europa gaat het niet goed met de coronabesmettingen en sinds kort woon ik nu in een code rood gebied en de situatie in delen van Frankrijk en Spanje is wat dat betreft ook zorgelijk.

De S&P500 staat nu zo’n 7% onder de top, maar er zijn nog tal van voorbeelden van price-to-dream- ratio’s. Bijvoorbeeld Snowflake kwam op de beurs tegen 150* de verwachte omzet van volgend jaar en was even meer waard dan 87% van de ondernemingen in de S&P500.

En, waarschijnlijk erger voor nog meer sombere beursdagen in o.a. september, de nu nog beperkte angst voor een W-recessie in o.a. de VS lijkt toe te nemen. Men begint weer meer gelijkenis te zien met 2008/9. Het economisch nieuws verrast niet meer zo positief. Men maakt zich meer zorgen over groeiterugval na de verkiezingen (ook als Trump wint) en lagere winsten als de democraten dik winnen.


Scott Grannis op zijn blog meldt hoe goed Trump heeft gezorgd voor groei van het persoonlijke inkomen, veel beter dan Bush I en II, beter dan Obama en zelfs Clinton. Laatste cijfer is over 2019, net gepubliceerd.

Biden heeft een anti-groei programma. Hij wil veel meer geld laten uitgeven door de overheid aan o.a. klimaat, infrastructuur en gezondheidszorg, wil iets doen aan inkomensongelijkheid en moet daardoor de belastingen flink verhogen. Bovenop de verhogingen die nodig zijn vanwege het overmatig ruime stimuleringsbeleid van 2020. Biden gaat her-reguleren, want bijna al die afgeschafte milieuregels moeten terug en hij gaat ook voor meer bescherming op arbeidsmarkt. Dat opnieuw invoeren van regels gaat groei behoorlijk raken. Overheidsbestedingen leveren nu eenmaal minder groei op dan normale private bestedingen, die gebruiken hun geld efficiënter.

Scott Grannis heeft gelijk dat de groei minder zal worden onder Biden, maar onder Trump zal dat ook gebeuren. Zelfs onder Trump zal er meer gedaan moeten worden aan de klimaatcrisis, zullen belastingen verhoogd moeten worden, zal groei gedrukt worden door deglobalisering en buffervorming.

Het gaat goed met technologische vooruitgang en daardoor kan groei meevallen. Infrastructuur investeringen helpen groei. Klimaatinvesteringen worden in snel tempo meer rendabel door lagere kostprijs zonne- en windenergie. Batterijen worden betrekkelijk snel beter. Yardeni blogde recent over de technologische vooruitgang. Thuiswerken, tele-doktersdiensten. Sensoren die bijhouden wat je koopt en dat afrekenen.

Wall Street Journal deze week

De FED, Kashkari die pleit voor nog meer guiding, Bullard die inflatie ziet. Opmerkingen van WSJ dat de goegemeente nog niet erg door heeft wat het nieuwe beleid van de FED via gemiddelde inflatie betekent (namelijk dat ze de rente niet (op tijd) gaan verhogen terwijl de inflatie uit de hand loopt).

Verder de wet van Huang van Nivida die de wet van Moore aan het vervangen is. De verdubbeling van het aantal transistors per chip is zo ongeveer gestopt, maar de performance van chips voor vooral AI verbetert nog enorm. Huang ziet een verdubbeling van die performance elke twee jaar (het was veel beter, sinds 2012 317* voor Nvidia).

De gevolgen zijn enorm (voor AI): boodschappen dien waarbij camera’s alle aankopen registreren die automatisch afgerekend worden. zelfrijdende auto’s.  Sensoren. smartphones.

Dat was de reden waarom Nvidia ARM koopt, voor de verbetering van performance.

GPU, graphical processing units het terrein van Nvidia tegen het traditionele terrein van CPU central processing units van Intel. // 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten