8 februari 2021

de week die was

 

De speculantjes van Reddit/Wallstreetbets zijn weer eventjes mores geleerd. Gamestop zo’n 80% omlaag en zilver ook niet zo mooi omhoog (fysieke levering van zilver, daar betaal je nog steeds flink voor). Zilver zit overigens nu niet ineens in een daalkanaal, maar de wondermooie stijging is even uitgesteld. En Gamestop, dat gaat af en toe flink omhoog. Maar heel wat mensen zijn maar wat blij dat je even geen Gamestop kon kopen bij Robinhood voor ongeveer $400.

 Biden is bezig met de economie veel te veel te stimuleren in opdracht van o.a. Yellen maar tot ongenoegen van Larry Summers. Kamala Harris heeft haar verpletterende kracht gedemonstreerd met haar doorslaggevende stem in de senaat. Even $1400 extra cadeau, maar niet meer voor mensen met inkomens boven $50.000 en zonder verhoging minimumloon tot $15. En misschien gaat Biden per presidentieel decreet studieschuld kwijtschelden.

Groei werkgelegenheid een miserabele 49.000 (ex overheid 6.000) met flinke neerwaartse herziening in vorige maanden. De werkloosheid daalde flink van 6,7% naar 6,3% (arbeidsmarkt krimpt door groeiend ongeloof nog aan fatsoenlijke baan te komen).

Maar het gaat goed met de Amerikaanse economie volgens de PMI’s van industrie en diensten. Coronabesmettingen zitten in vrije val en ziekenhuisopnames ook. Hier kennelijk geen angst voor Britse of Braziliaanse varianten, men opent de economie weer steeds verder via hoop op heilzame werking van de vaccins. De verhalen worden steeds overtuigender dat ons explosieve groei te wachten staat als covid voorbij lijkt. En dat lijkt te gaan gebeuren vanwege de vaccins die niet perfect werken tegen de nieuwe virusvarianten maar wel de meeste ziekenhuisopnames weten te voorkomen.

Er is een bubbel aan bubbelverhalen en dat houdt de positieve trend van beurzen nog even in stand. Beurzen omhoog op gefundeerde hoop op meer fiscale stimulering en afnemende angst voor meer volatiliteit nu de opstand van die recalcitrante retailbeleggertjes bedwongen lijkt en de miljardairs weer flink poen hieraan verdiend hebben. Zij zijn niet de ‘bagholders’ van Gamestop etc. Doorgaande geldgroei via QE en oplopende prijzen voor de cryptomunten moeten de beurzen op sleeptouw blijven nemen. Dogecoin nu dus volgens de influencers, ook al is de bruikbaarheid van dogecoin niet zo overtuigend. Toch ineens 12 miljard waard. Meer dan Ponzi in zijn stoutste dromen kon verzamelen.

De beren zien met lede ogen toe hoe de beurzen weer hun stijgende pad hebben opgepakt, niet afgeschrikt door torenhoge waarderingen, stijgende rente en het vooruitzicht van hogere belastingen en minder QE aan de kennelijk nog ver genoeg verwijderde horizon. De wat kleinere topbedrijven van de Russell2000, de top 25% staan 100* de winst of maakt helemaal geen winst. Brr. Duur, maar het kan altijd nog veel duurder kennelijk.

Er is weer het nodige bijgeloof op wat de superbowl gaat betekenen voor de beurs. Tom Brady bij de superbowl betekent minder dan gewone beursjaren, vooral als hij verliest, zo heeft men geconcludeerd uit ouderwetse data mining.

Vanuit China wat minder goed nieuws dan gebruikelijk. De centrale bank gaat minder voor sinterklaas spelen, meer faillissementen, minder groei export, minder sterke yuan. En die drommelse Biden is helemaal niet aardig voor China. En Xi reageert dat weer af, bijvoorbeeld op Taiwan.

Het coronabeleid in Nederland is niet zo’n daverend succes. Voortdurend bijstellingen, vertraging van vaccinaties. Met hernieuwd snottebellenbeleid hoopt men de opmars van de derde golf vanwege de Britse variant in maart nog enigszins onder controle te houden. Minister Volksgezondheid Hugo de Jonge krijgt nu de schuld van alles wat verkeerd gaat, inclusief waar hij echt niets aan kan doen zoals de ellende bij Ajax en de komende extreme vrieskou in ons plotseling kleumend kikkerlandje door corona zonder uitzicht op een elfstedentocht, de vergeefse droom bij elke strenge winter tegenwoordig.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten