21 februari 2021

Zelfs Cathy Wood nu bang voor correctie door rentestijging

 

Het is nog steeds hosanna met de bijstellingen van de verwachte economische groei, maar men wordt daardoor tegelijk somberder over de rente: men ziet meer inflatie en sommigen zelfs veel meer inflatie door al die ineens geloofwaardige grote extra fiscale stimulering en mooie vooruitgang met vaccineren in de VS bij in elkaar schrompelende aantallen coronabesmettingen en uiteraard kan de reële rente dan ook omhoog (en ook de inflatieverwachtingen).

En ineens hoort men toch wat voorzichtigere geluiden over de komende winstbijstellingen: die zullen goed blijven, maar niet zo goed als we recent gezien hebben. Dat is gevaarlijk voor de beurs, want heel wat van de stijging was te verklaren uit betere fundamentals vanwege betere winstverwachtingen.




Een hogere (reële) rente tast de hoogte van wat men wil betalen voor verwachte winst aan. Ofwel, nog hogere rente moet leiden tot lagere koerswinstverhoudingen. Dat zegt zelfs Cathy Wood van ARK Investments en dat is de leidende goeroe van het moment. Haar fondsen hebben de afgelopen maanden een monstergroei gezien.



Al die rentestijging is aan het leiden tot meer volatiliteit op de obligatiemarkt gemeten via MOVE. Nogal eens leidt deze de VIX en dat zou slecht nieuws kunnen zijn voor de aandelenbeurzen.

Powell to the rescue roept men nu vertwijfeld. Er is een operatie Twist nodig van de FED, het overmatig kopen van leningen met lange looptijden, om de rentestijging aan de lange kant een halt toe te roepen. Hogere rentes met die zeeën van schulden, dat kan toch niet, in wat voor wereld leven we dat centrale banken dit zouden toestaan (op straffe van enorme verliezen bij juist ook die centrale banken op hun enorme portefeuille leningen bij een flinterdunne kapitaalbasis). Powell verhoort de meeste gebeden van die vertwijfelde beleggertjes die horen bij de rijkste 1%, want anders zou de economie te veel lijden. Een beetje geduld misschien.

En ondertussen zie je alles waarde verliezen in termen van bitcoins. Die zijn volgens Elon Musk nu wel wat duur aan het worden, maar het geloof in de nieuwe oppergod van de valuta’s is sterk gegroeid. Weg met dollars, goud en zilver, alleen bitcoins hebben waarde schreeuwen de echte gelovigen.

Heel voorzichtig suggereert men in onbetrouwbare kringen dat China wel eens een wat zwakkere yuan zou willen gaan nastreven, maar dat zou toch te erg zijn als China ons dat zou gaan aandoen. 

Maar wie weet, this time is not different, buy the dip




Geen opmerkingen:

Een reactie posten