12 februari 2023

centrale banken minder aardig

 Volgens diverse bronnen is de liquiditeitspositie aan het verbeteren ondanks de noeste arbeid van vele centrale banken om de rente te verhogen en om te schakelen van Quantitative Easing naar Quantitative Tightening.  Twee centrale banken liepen vooral uit de pas: de Peoples Bank of China, die enorm verruimde om de economie weer aan de praat te krijgen en de Bank of Japan die zich moet verweren tegen verkoopgolven van Japanse staatsleningen tege het afgegeven bodemtarief. deze twee banken gaan dadelijk stoppen. de PBoC omdat wel even genoeg verruimd is en de economie weer beter draait, door openstelling na COVID, een weer sterke yuan en goedkope energie uit Rusland. De Bank of Japan krijgt een nieuwe gouverneur en die zal gedwongen worden om de te grote aankoopoperaties te verminderen.

Ondertussen roept Dudley (New York FED) dat de financial conditions weer wat slechter moeten worden. De banken lijken te gehoorzamen volgens het Senior Loan Officers Survey. Bedrijven krijgen dadelijk minder krediet. 

In de VS is de methodologie van de consumptieprijsindex weer eens bijgesteld, vooral voor seizoensinvloeden. En ineens is er meer inflatie. De afgelopen drie maanden geen ongeveer 3% kern inflatie op jaarbasis maar 4,3%. Nog even een tegenvallend cijfer daar over heen komende week en markten zullen niet blij zijn zou je zeggen (alhoewel, FOMO is ijzersterk). 

Het economisch nieuws is nog steeds meevallend en de crdit spreads wijzen niet op een recessie. toch is er een overmacht aan indicatoren die aangeeft dat een recessie nabij is en niet vermeden kan worden. Continuing claims stijgen te hard. Daling leading indicators in recessiezone aan het komen. Huizenmarkt een drama.  Autoleningen snel duurder. het hoeft geen erge recessie te worden, maar het kan toch een tijd zorgen voor moeizame winstverwachtingen. Insiders verkopen ineens erg veel. Bij een recessie gaat de FED de rente flink verlagen, ongeveer 3%. Dat is niet in geprijsd ondanks de bijna record inverse yield curve, omdat de obligatiemarkt kennelijk nog niet echt gelooft in een recessie in de VS.

Geopolitiek lijken de dreigingen toe te nemen. Poetin moet toch iets doen om niet helemaal af te gaan als sterke leider. Het Westen moet weer wat meer mee lijden. De Donbas lijkt helemaal te vallen komende maand en dat kan weer reden zijn voor het westen om meer geavanceerde wapens te leveren aan Oekraïne. De Wagner groep heeft een ontstellend aantal criminelen over de kling laten jagen en lijkt eindelijk Bakmut helemaal te kunnen vernietigen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten