27 augustus 2023

Powell niet aardig genoeg om derde stap omhoog van lange rente te voorkomen

Powell had eigenlijk niets nieuws te vertellen op Jackson Hole. Nee, geen hoger doel van 3% voor inflatie. Nee, geen uitlatingen dat de FED klaar was met rente verhogen. Nee, geen schouderklopjes dat de inflatie zo gedaald is zonder dat de economie een opdoffer kreeg.

Ja, een herhaling van de woorden van Volcker± de FED is nog niet helemaal klaar met het verlagen van de inflatie. Vorig jaar riep Powell nog dat men pijn zou gaan voelen, maar nu niet. Hij had als bijdrage dat hij aan het navigeren was op de sterren bij een bewolkte hemel. Dit ter indekking tegen fouten die misschien al gemaakt zijn. 

Higher for longer en doorgaan met QT, Quantitative Tightening. QT ligt wel onder vuur vanwege het ongebreideld uitgeven van Treasury Bills vanwege het overheidstekort. Dat kan de stabiliteit van banken in gevaar brengen en dan is het voorbij met QT, aldus FED ST. Louis. 

De lange rente dreigt een derde stap naar boven te maken onder al die verminderde liquiditeit (volgens bijvoorbeeld Cross Border en hun plaatjes voor liquiditeit verklaren de stijging van de beurzen sinds oktober vorig jaar, maar we stevenen nu op daling van d beurzen af volgens hun plaatjes voor liquiditeit (een jaar stijging was positief, maar drie maands daling buigt opgaande trend om)).



Enige verdere daling van de beurzen kan natuurlijk best gezien de meestal wat slechtere maand september. Er is wel erg veel gekte in de markt geslopen over Nvidia en AI. Winstbijstellingen lijken even wat negatiever te moeten worden vanwege hogere rentekosten volgend jaar dan gedacht en wat minder nominale groei van het BNP. China helpt niet mee. In september worden analisten etc. wat negatiever, het is de laatste kans om nog geloofwaardig al te optimistische verwachtingen voor dit en komend jaar recht te zetten. Door het snelle korten van de dagen en het voorbij zijn van de vakanties voel je dat er iets minder goed gaat en dat lijkt een van de redenen te zijn waarom september vaak een slechte beursmaand is.

Heel vreselijk hoeft het niet te worden, want het inflatieverhaal is nog steeds goed en de arbeidsmarkt sterk.

Larry Summers kreeg veel navolgers met zijn plaatje dat de inflatie van de jaren 70 vergelijkt met die van nu. Even lagere inflatie en dan weer veel hogere. Maar voorlopig lijkt het meer op het plaatje van de jaren 20 met terugval na grote problemen (door Eerste Wereldoorlog en pandemie) in de aanbodketen en herstel daarvan bij mooie groei van de productiviteit (die zakte weg na 1965). Er is nu even grote krapte op de arbeidsmarkt als rond 1970, maar toen waren vakbonden machtiger, de politiek linkser en er waren niet zo veel prijsvergelijkingssites of Amazons. 

Tja, Poetin heeft zich als een soort capo di tutti ontdaan van de Wagnergroep. Eerst geruststellen, prijzen en dan toeslaan, in dit geval uitdrukkelijk toestaan dat het gewone leger afrekent met die gevaarlijke groep indringers van de gevestigde legerorde.

Er wordt uitgebreid geschreven dat het niet goed gaat met China. In mijn ogen is dit nog niet overdreven. Er gaat van alles fout op de arbeidsmarkt wat nu wel consequenties heeft. Er is hoge jeugdwerkloosheid (zo hoog dat China niet meer wil weten hoe hoog) en er is de vloek van 35+. Dan kom je als je werkloos wordt nog maar heel moeilijk weer aan de slag. Je bent een mislukkeling in China als je op je 35ste nog geen teamleider of iets dergelijks bent. Dat thema is nog niet genoeg rond gebazuind en de drama's op de vastgoedmarkt hebben ernstige gevolgen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten