6 augustus 2023

rente VS naar boven uitgebroken, aandelen slechts beetje omlaag

 De rente in de VS is boven voorgaande pieken uitgekomen en dat terwijl de inflatiecijfers mooi waren en de groei van de werkgelegenheid tegenvallend. zo vreemd is het eigenlijk niet, want de Amerikaanse overheid gaat helemaal los met extra bij lenen en deze keer wordt het niet monetair gefinancierd, zoals na corona wel gebeurde.

In de VS gaat het behoorlijk goed met de inflatiecijfers via duidelijke neergaande trends voor huur en toegerekende huur (owners equivalent rent), via enorme druk op de goederenprijzen en betrekkelijk lage loongroei. De angst voor een loonprijsspiraal ebt weg. Nu de basiseffecten niet langer gunstig zijn en de benzineprijzen stijgen lijken echter verdere mooie dalingen van de inflatie moeilijk te worden.

Het macroverhaal van de VS is nog steeds niet best. Credit card delinquencies lopen fors op, het gaat niet goed met nieuwe hypotheek en autoleningen afsluiten. Banken doen aanzienlijk moeilijker over nieuw krediet en dat betekent minder nieuwe leningen voor consument en investeerder voor de rest van 2023. 

De groei van de werkgelegenheid viel tegen, maar was nog steeds goed. De afzwakking gaat langzaam. Een recessie lijkt nog steeds goed mogelijk, maar zal niet diep zijn, zo denkt iedereen. Er is wel wat erg veel hoop op het vermijden van een recessie. Het gevaar zit hem niet in een diepe recessie, maar een lange, slepende periode met heel weinig groei.

Het ziet er wel naar uit dat de vooruitzichten voor de industrie verbeteren. Bidenomics gaat over meer investeren in infrastructuur en industrie. Dat gaat beter dan gedacht, veel beter dan de republikeinen denken. De groei van investeringen in nieuwe fabrieken draagt goed bij aan de economische groei van de VS. En dat gaat die beter betaalde banen in de industrie opleveren, iets wat Trump zo graag wilde, maar niet voor elkaar kreeg.

De kansen voor Trump verbeteren nog steeds, al valt hij steeds meer door de mand als capo di tutti a la Poetin via nieuwe dreigementen op sociale media om hem niets in de weg te leggen.  If go after me, I , m coming after you. Getuigen tegen Trump moeten kennelijk goed gaan uitkijken niet uit het raam te vallen.

In China mag je als analist overigens ook niet meer schrijven dat het niet goed gaat met de Chinese economie. En vooral niet wijzen op de daling van de buitenlandse investeringen in China, nu het duidelijk is dat Amerika ineens moeilijk hierover doet en China je steeds minder toestaat er geld mee te verdienen. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten