31 maart 2024

Goldilocks regeert nog

 Het inflatienieuws werd weer wat vriendelijker, vooral de onderliggende analyses hielden de moed er in dat FED en ECB de rente in juni of eerder (ECB) gaan verlagen. Huurdaling in de VS lijkt gegarandeerd en lagere prijzen voor tweedehands auto´s plus erg lage geldgroei helpen ook. Goed inflatienieuw uit Frankrijk.

De leading indicators liepen voor het eerst in bijna twee jaar eens op in de VS. Ook de PMI voor de  industrie van China  duidt op meer groei (vooral van de export'). De groei is wereldwijd nog te laag, dus tekenen van meer groei zijn gunstig voor beurzen..

Alom optimisme op de beurzen, de magnificent seven zijn duur, maar het kan nog duurder worden leert de historie. Het wordt tijd dat de waarde-aandelen het beter gaan doen en zowaar, daar zijn aanwijzingen voor. 

Het sentiment is overdreven optimistisch, maar in een stevige bull markt leidt dat niet zo snel tot koersdalingen. Uiteindelijk moet het natuurlijk wel omlaag. In deze fase van de cyclus horen de koerswinstverhoudingen te dalen, maar hogere winstverwachtingen horen de beurzen dan toch in het zonnige gareel te houden.

Ray Dalio had sombere verhalen over China op de wat langere termijn. Ook volgens Xi zijn ze toe aan een honderdjarige storm, een periode van turbulentie en ontevredenheid die om de honderd jaar moet voorkomen. Niet alleen in China overigens. .Er zijn veel te veel schulden en het oude succesmodel werkt niet meer, de nieuwe schulden zijn niet meer zo productief als in de periode voor Xi (sinds Deng). Het waardesysteem verandert van it is glorious to be rich naar Marxistische solidariteit. Dat creëert veel onzekerheid. De demografie is ongunstig en men gaat veel te vroeg met pensioen (53 jaar) en men wordt te oud (gemiddeld 84) om zo lang die massa niet werkenden te ondersteunen. Innovatie wordt gehinderd door onvrijheid, onduidelijkheid over van alles en nog wat. Huizen, aandelen en andere beleggingen/ verzamelingen worden niet meer waard. Klimaatproblemen en veel meer benodigde zorg voor ouderen verergeren de schuldenproblemen (al kan dit wel zorgen voor extra groei).  


24 maart 2024

markten blij met Powell, meer uiteenlopende signalen

 De markten reageerden dolenthousiast op Powell c.s. De dots waren hetzelfde, de macro voorspellingen werden bijgesteld naar meer groei en ietsje meer inflatie. Men was bang dat Powell te angstig zou reageren op het wat slechtere inflatieverhaal en er zelfs maar twee renteverlagingen in het verschiet zouden liggen voor 2024. Nee, toch drie verlagingen, weer wat waarschijnlijker beginnend in juni. 4,3% rente voor 10 jaar VS is (voorlopig?) genoeg

D.w.z. toch renteverlagingen en dat zonder recessie. Ryan Detrick (zat afgelopen tijd meestal zeer goed) meldde dat in de 20 keer dat zoiets gebeurde, markten minder dan 2% van top, na een jaar alle 20 keer de beurzen hoger stonden. De hausse wordt ook wat breder, het lijkt erop dat de wat kleinere bedrijven mee gaan doen.

Daar staat tegenover dat er meer huiver is voor de huidige hoge koersen vanwege het overmatig positieve sentiment en wat technische overbought signalen. De particulier zit weer even zwaar in aandelen als op het hoogtepunt in 2000. Het is allemaal wat te mooi geweest. Dat kan nog wel doorzetten, maar dan krijg je wel de rekening gepresenteerd, zo is een veel gehoorde analyse. 

Het macroverhaal ziet er goed uit, dat is natuurlijk normaal bij zo´n mooie beurzen. Economische groei wordt degelijker, inflatie daalt, al is het niet helemaal naar de eisen van de centrale banken. De Zwitserse centrale bank verlaagde de rente. De Chinese leading indicators verbeteren ineens mooi. 

Voorlopig blijft de analyse dat in het verkiezingsjaar 2024 per saldo goede beurzen zijn te verwachten, maar dat 2025 er slechter begint uit te zien. Problematisch is dat de babyboomers te zwaar in aandelen zijn blijven zitten en dat ze bij dalende koersen wel eens te veel zouden kunnen gaan verkopen om het pensioen nog te redden, d.w.z. een lange baisse dreigt. We zijn te veel gewend geraakt aan lage volatiliteit, aan een lage VIX. Dat kan niet altijd zo blijven, lage volatiliteit veroorzaakt uiteindelijk onstabiliteit, hoge volatiliteit. Misschien ben ik te vroeg met pessimisme over 2025. Ik denk nog steeds aan 1987, toen we dachten dat de grote klap pas in 1988 zou komen, alles ging immers zo mooi en het was het jaar voor de presidentsverkiezingen, toch heel vaak prima beursjaren. Toch niet ineens. 

17 maart 2024

pas op de plaats bij meer angst voor inflatie, AI wil even niet

 De inflatiecijfers in de VS vielen wat tegen en dat zorgde voor enige rentestijging uit angst voor uitstel of zelfs afstel van renteverlagingen door de FED. 

Zo slecht waren de inflatiecijfers eigenlijk niet. Op jaarbasis doen de producentenprijzen nog steeds erg weinig en de trend van de consumptieprijzen is nog dalende door lagere goederenprijzen en lagere huurinflatie. Maar de trend van de diensteninflatie ex huur lijkt weer iets omhoog en dat is reden voor bijvoorbeeld Goldman Sachs om geen daling van de kerninflatie beneden 2,5% te zien. Dat zou kunnen, dat inflatie niet echt onder 2,5% gaat zonder recessie. De loonstijging is overigens niet meer te hoog in de VS. en dat wijst op niet uit de hand lopende inflatie. De geldgroei is erg zwak. D.w.z. de FED gaat in juni de rente verlagen en wel zoals de dots aangeven. In de VS lijkt de industrie langzaam te gaan herstellen.

In Japan zijn er hogere loonstijgingen dan in drie decennia gezien, o.a. bij Toyota. Het gaat daar zo goed dat de Bank of Japan de rente iets kan gaan verhogen. Ze zitten op rozen ondanks al die geforceerde aankopen van staatsleningen vanwege enorme winst op de aandelenaankopen.

In China gaat het tegenvallend slecht, zeker gezien de moeite die men doet om de economie te stimuleren. Huizenprijzen willen maar niet stijgen. Bepaalde delen van de industrie lijken bodemloze putten. Op wat langere termijn zou het zo maar kunnen dat de onvrede revolutionair groot wordt in China. Het aantal jonge academici is enorm gegroeid en daar zijn te weinig goede banen voor. Er is een te grote gefrustreerde bovenlaag aan het ontstaan en dat leidt meestal tot ernstige onrust (niet zo zeer nu, maar in de komende tien jaar).

Het overoptimisme is uit aandelen als ASML, Tesla en wie weet ook Nvidia aan het lopen. Voorlopig gaat dat nog gedisciplineerd, maar dat kan veranderen. Het is een presidentsverkiezingsjaar in de VS en dat zijn meestal relatief rustige, redelijk goede beursjaren. De particulieren kopen nog steeds behoorlijk wat ETF's. De Babyboomers zijn nog niet echt te verleiden om hun aandelenbezit aan te passen aan de vroeger zo alom gerespecteerde vuistregel van aandelen % in beleggingsportefeuille is 100 -/- je leeftijd. Dat gaat veranderen bij de ooit komende flinke baisse op de beurs, dat kan al in 2025 (en wie weet (eind) dit jaar) 


10 maart 2024

te veel optimisme over AI

 Ik zie wel heel erg veel optimisme over de leiders in technologie. Nvidia is enorm gestegen en afgelopen vrijdag ineens die 10% terugval, zorgwekkend sterke momentumdaling die niet op zich zelf zou kunnen staan. In Nederland zag je Besi sterk afkomen vrijdag. De voorkante van The Economist en Barron's laten rozengeur en maneschijn zien. Het gaat ook allemaal behoorlijk Goldilocks. Inflatie daalt en economische groeit gaat door in vooral de VS. Opnieuw mooie cijfers over de groei van de werkgelegenheid, al laat meer uitgebreide analyse toch wel opkomende zwakte zien. De werkloosheid is te veel gestegen, de banengroei zit alleen in de deeltijdbanen en in banen voor niet in de VS geboren mensen. De quit rate laat verdere daling zien wat wijst op verdere afzwakking loongroei. De maandelijkse herzieningen zijn behoorlijk negatief, maar de banengroei zelf wordt nog steeds stelselmatig onderschat. De verwachte winstgroei één jaar vooruit stijgt iets, terwijl in deze tijd van het kwartaal er meestal enige daling is. 

Het is allemaal te mooi gegaan voor een klein deel van de bedrijven en dat schreeuwt om een correctie. In een presidentsverkiezingsjaar zie je die vaal rond februari/ maart en in september/oktober. Dat zou nu weer kunnen gebeuren.

Goud is bezig aan een opmars, niet gesteund door een lagere reële rente. Er zijn andere kopers. Sinds de sancties tegen Rusland zijn diverse centrale banken ijverig goud aan het kopen. Ook lijkt er meer animo voor goud te zijn in China, uit angst voor Xi en bij gebrek aan andere goede beleggingsmogelijkheden in vastgoed en aandelen en verzamelobjecten. India wordt rijker en dat leidt ook tot meer aankopen van goud. Dit lijken structurele trends te zijn. 

Misschien is men nu te pessimistisch over Chinese aandelen. De acties van China om de koersen omhoog te krijgen zijn tot op heden niet erg succesvol, maar dat kan nog komen, vooral nu zo veel beleggers de moed hebben opgegeven over China.

7 maart 2024

terug uit de Dominicaanse Republiek

 We waren een beetje bang dat we het reizen door onbekende landen via van dag tot dag bekijken waar we heen willen verleerd waren na COVID. Dat was gelukkig niet zo, maar er ging het nodige fout. De heenreis was problematisch met onverlaten die niet te kalmeren waren en uit het vliegtuig gezet moesten worden via een noodlanding op de Azoren. Daardoor moest de route veranderen en vlogen we om via Curacao. Door de acht uur vertraging was de transfer naar het hotel verdwenen. Een hotel vond het nodig om twee keer geld van mijn rekening te halen, maar op wonderbaarlijke wijze werd het geld na kennelijk voldoende gemopper weer teruggestort. Ik ben nog door een stoel gezakt en achterover geklapt, geen hersenschudding. Hotels bleken niet te staan waar Booking en Google Maps aangaven. Dus een keer vijf kilometer buiten centrum op industrieterrein gebivakkeerd in een soort resort hotel. Door de verkiezingen was er een drooglegging i het weekend, twee dagen geen alcohol verkrijgbaar. Maar meestal ging alles goed en we hebben veel gezien. Parende walvissen in Samaná, de enorme carnavalsoptocht in Santiago, de disco boottocht met bakken rum naar Saona Eiland, de preachtige stranden van Punta Cana, Bayahibe, Puerto Plata, de hoofdstad Santo Domingo, (Taiino) grotten etc.

Tot mijn verbazing zijn de beurzen doorgestegen op het AI thema. Wat zijn onze chippers duur geworden. Taylor Swift helpt de AEX ook omhoog via UMG. .En bitcoin door het dak, $300 miljard waarde erbij op minder $10 miljard instroom in de nieuwe ETF,s. Want ineens is bitcoin een algemeen aanvaarde "belegging" geworden net als goud die goed diversifieert. Goud kon ook omhoog. Koper ook een beetje..

De 10 jaar rente in de VS lijkt zoals verwacht getopt te hebben op ruim 4,3% en daalt een beetje. Veel verdere daling ligt niet zo voor de hand vanwege de hardnekkige diensteninflatie. Maar gezien de lage geldgroei en stabiliserende vraag naar geld, de doorzettende afzwakking van de huurstijging, weer dalende prijzen voor duurzame goederen is het inflatieplaatje voorlopig nog best goed. De FED kan de rente verlagen, ongeveer zoals ze hebben aangegeven met hun "dots". 

Trump lijkt met een landslide de verkiezingen te gaan winnen. Dan zal hij toch echt het begrotingstekort moeten aanpakken, iets dat hij in zijn eerste periode als president ook niet kon. En maar hopen dat de dictators niet te veel moed putten uit de opbeurende woorden van Trump dat hij aangevallen landen niet te hulp gaat schieten. Oekraïne en Baltische staten naar Rusland, Taiwan naar China, Zuid-Korea naar Noord-Korea, Venezuela pakt de Guyana's en Curacao, Aruba. Ik ben niet gerust op 2025.