7 maart 2024

terug uit de Dominicaanse Republiek

 We waren een beetje bang dat we het reizen door onbekende landen via van dag tot dag bekijken waar we heen willen verleerd waren na COVID. Dat was gelukkig niet zo, maar er ging het nodige fout. De heenreis was problematisch met onverlaten die niet te kalmeren waren en uit het vliegtuig gezet moesten worden via een noodlanding op de Azoren. Daardoor moest de route veranderen en vlogen we om via Curacao. Door de acht uur vertraging was de transfer naar het hotel verdwenen. Een hotel vond het nodig om twee keer geld van mijn rekening te halen, maar op wonderbaarlijke wijze werd het geld na kennelijk voldoende gemopper weer teruggestort. Ik ben nog door een stoel gezakt en achterover geklapt, geen hersenschudding. Hotels bleken niet te staan waar Booking en Google Maps aangaven. Dus een keer vijf kilometer buiten centrum op industrieterrein gebivakkeerd in een soort resort hotel. Door de verkiezingen was er een drooglegging i het weekend, twee dagen geen alcohol verkrijgbaar. Maar meestal ging alles goed en we hebben veel gezien. Parende walvissen in Samaná, de enorme carnavalsoptocht in Santiago, de disco boottocht met bakken rum naar Saona Eiland, de preachtige stranden van Punta Cana, Bayahibe, Puerto Plata, de hoofdstad Santo Domingo, (Taiino) grotten etc.

Tot mijn verbazing zijn de beurzen doorgestegen op het AI thema. Wat zijn onze chippers duur geworden. Taylor Swift helpt de AEX ook omhoog via UMG. .En bitcoin door het dak, $300 miljard waarde erbij op minder $10 miljard instroom in de nieuwe ETF,s. Want ineens is bitcoin een algemeen aanvaarde "belegging" geworden net als goud die goed diversifieert. Goud kon ook omhoog. Koper ook een beetje..

De 10 jaar rente in de VS lijkt zoals verwacht getopt te hebben op ruim 4,3% en daalt een beetje. Veel verdere daling ligt niet zo voor de hand vanwege de hardnekkige diensteninflatie. Maar gezien de lage geldgroei en stabiliserende vraag naar geld, de doorzettende afzwakking van de huurstijging, weer dalende prijzen voor duurzame goederen is het inflatieplaatje voorlopig nog best goed. De FED kan de rente verlagen, ongeveer zoals ze hebben aangegeven met hun "dots". 

Trump lijkt met een landslide de verkiezingen te gaan winnen. Dan zal hij toch echt het begrotingstekort moeten aanpakken, iets dat hij in zijn eerste periode als president ook niet kon. En maar hopen dat de dictators niet te veel moed putten uit de opbeurende woorden van Trump dat hij aangevallen landen niet te hulp gaat schieten. Oekraïne en Baltische staten naar Rusland, Taiwan naar China, Zuid-Korea naar Noord-Korea, Venezuela pakt de Guyana's en Curacao, Aruba. Ik ben niet gerust op 2025.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten