10 maart 2024

te veel optimisme over AI

 Ik zie wel heel erg veel optimisme over de leiders in technologie. Nvidia is enorm gestegen en afgelopen vrijdag ineens die 10% terugval, zorgwekkend sterke momentumdaling die niet op zich zelf zou kunnen staan. In Nederland zag je Besi sterk afkomen vrijdag. De voorkante van The Economist en Barron's laten rozengeur en maneschijn zien. Het gaat ook allemaal behoorlijk Goldilocks. Inflatie daalt en economische groeit gaat door in vooral de VS. Opnieuw mooie cijfers over de groei van de werkgelegenheid, al laat meer uitgebreide analyse toch wel opkomende zwakte zien. De werkloosheid is te veel gestegen, de banengroei zit alleen in de deeltijdbanen en in banen voor niet in de VS geboren mensen. De quit rate laat verdere daling zien wat wijst op verdere afzwakking loongroei. De maandelijkse herzieningen zijn behoorlijk negatief, maar de banengroei zelf wordt nog steeds stelselmatig onderschat. De verwachte winstgroei één jaar vooruit stijgt iets, terwijl in deze tijd van het kwartaal er meestal enige daling is. 

Het is allemaal te mooi gegaan voor een klein deel van de bedrijven en dat schreeuwt om een correctie. In een presidentsverkiezingsjaar zie je die vaal rond februari/ maart en in september/oktober. Dat zou nu weer kunnen gebeuren.

Goud is bezig aan een opmars, niet gesteund door een lagere reële rente. Er zijn andere kopers. Sinds de sancties tegen Rusland zijn diverse centrale banken ijverig goud aan het kopen. Ook lijkt er meer animo voor goud te zijn in China, uit angst voor Xi en bij gebrek aan andere goede beleggingsmogelijkheden in vastgoed en aandelen en verzamelobjecten. India wordt rijker en dat leidt ook tot meer aankopen van goud. Dit lijken structurele trends te zijn. 

Misschien is men nu te pessimistisch over Chinese aandelen. De acties van China om de koersen omhoog te krijgen zijn tot op heden niet erg succesvol, maar dat kan nog komen, vooral nu zo veel beleggers de moed hebben opgegeven over China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten