17 maart 2024

pas op de plaats bij meer angst voor inflatie, AI wil even niet

 De inflatiecijfers in de VS vielen wat tegen en dat zorgde voor enige rentestijging uit angst voor uitstel of zelfs afstel van renteverlagingen door de FED. 

Zo slecht waren de inflatiecijfers eigenlijk niet. Op jaarbasis doen de producentenprijzen nog steeds erg weinig en de trend van de consumptieprijzen is nog dalende door lagere goederenprijzen en lagere huurinflatie. Maar de trend van de diensteninflatie ex huur lijkt weer iets omhoog en dat is reden voor bijvoorbeeld Goldman Sachs om geen daling van de kerninflatie beneden 2,5% te zien. Dat zou kunnen, dat inflatie niet echt onder 2,5% gaat zonder recessie. De loonstijging is overigens niet meer te hoog in de VS. en dat wijst op niet uit de hand lopende inflatie. De geldgroei is erg zwak. D.w.z. de FED gaat in juni de rente verlagen en wel zoals de dots aangeven. In de VS lijkt de industrie langzaam te gaan herstellen.

In Japan zijn er hogere loonstijgingen dan in drie decennia gezien, o.a. bij Toyota. Het gaat daar zo goed dat de Bank of Japan de rente iets kan gaan verhogen. Ze zitten op rozen ondanks al die geforceerde aankopen van staatsleningen vanwege enorme winst op de aandelenaankopen.

In China gaat het tegenvallend slecht, zeker gezien de moeite die men doet om de economie te stimuleren. Huizenprijzen willen maar niet stijgen. Bepaalde delen van de industrie lijken bodemloze putten. Op wat langere termijn zou het zo maar kunnen dat de onvrede revolutionair groot wordt in China. Het aantal jonge academici is enorm gegroeid en daar zijn te weinig goede banen voor. Er is een te grote gefrustreerde bovenlaag aan het ontstaan en dat leidt meestal tot ernstige onrust (niet zo zeer nu, maar in de komende tien jaar).

Het overoptimisme is uit aandelen als ASML, Tesla en wie weet ook Nvidia aan het lopen. Voorlopig gaat dat nog gedisciplineerd, maar dat kan veranderen. Het is een presidentsverkiezingsjaar in de VS en dat zijn meestal relatief rustige, redelijk goede beursjaren. De particulieren kopen nog steeds behoorlijk wat ETF's. De Babyboomers zijn nog niet echt te verleiden om hun aandelenbezit aan te passen aan de vroeger zo alom gerespecteerde vuistregel van aandelen % in beleggingsportefeuille is 100 -/- je leeftijd. Dat gaat veranderen bij de ooit komende flinke baisse op de beurs, dat kan al in 2025 (en wie weet (eind) dit jaar) 


1 opmerking:

  1. Ik heb genoten van je bericht! Jouw perspectief voegt diepte toe aan het onderwerp. Ik kan niet wachten op meer van jou.

    BeantwoordenVerwijderen