Zoals verwacht deed de FED niets met de rente. QT een tandje minder. Meer richting stagflatie met lagere verwachtingen voor groei en hogere voor inflatie. Braaf werd er niets gezegd over Trump, behalve dat hogere importtarieven hogere inflatie en lagere groei veroorzaken. Maar het is maar tijdelijk, transitory. Ook zei men braaf (want geëist door de markten) te gaan stimuleren als de werkloosheid zou tegenvallen. Ze weten ook niet hoe al die onzekerheid over tarieven en tegenhouden immigranten en lief zijn voor Poetin en bullebakken tegen Oekraïne/ Europa gaat uitpakken. Maar voorlopig ziet het economisch plaatje er nog degelijk uit volgens de stellige overtuiging van Powell c.s., niet te veel economische groei en inflatie. De hoge groei onder het laatste jaar Biden is natuurlijk voorbij, maar over een jaar gaat de inflatie hopelijk weer dalen.
Beurzen blij in de VS en niet blij in Europa. Trump zal geen reden zien te stoppen met zijn huidige beleid, te meer daar Europa de VS leegzuigt volgens eigen woorden. Canada moet maar voelen wat het betekent zo tegen te spartelen tegen het worden van de 51ste staat (je zou zeggen, dat zijn toch zes provincies, maar dat kan niet, dan winnen de democraten heel lang alle verkiezingen, tenminste als die nog gehouden mogen worden).
Er komen langzaam wat meer educated guesses wat de inflatie in de VS lijkt te gaan worden. Minstens 0,3% hoger en pas bij flinke vergeldingsmaatregelen 1,3% hoger. Dat lijkt niet al te rampzalig, vooral als het een eenmalige oefening is die met veel bombarie met allerlei grootse overwinningen kan worden verzacht door Trump c.s.
Bessent, de baas van financiën, heeft gezegd dat Trump het beleid van Nixon moet volgen: in het begin van zijn regeringsperiode het zuur nemen, eventueel met recessie en daarna het zoet uitgebreid in het verkiezingsjaar rondstrooien (zo ongeveer als Yellen voor Biden deed).
Trump is teleurgesteld dat Poetin slechts net doet alsof hij vrede wil. Trump moet maar eens leren dat hij moet wachten op Poetin en geen haast moet hebben met vrede, tenzij 100% op Russische voorwaarden. Zo zijn de regels nu eenmaal en Trump moet dit nog leren, al lijkt hij dat wel te kunnen. Al die leuke dingen voor Poetin werpen nog geen vruchten af. Poetin wint voorlopig en Trump verliest, want hij is overduidelijk de sukkel die de gunst van de kiezer aan het verspelen is.
We zien een terugkeer naar het veilige midden opdoemen, tenminste zo lijkt het bijvoorbeeld in Oostenrijk, Frankrijk en Nederland. Macron populairder, Zelensky ook en geen populistische regering in Oostenrijk. Harmonieus overleg in Duitsland om met heel veel geld te strooien, dat men niet snel genoeg kan uitgeven.
In Nederland verliest de populistische PVV nu snel aanhang in de polls, ondanks het strengste immigratiebeleid ooit (in naam, maar in de praktijk niet, allen onuitvoerbare wetten zouden kunnen worden ingevoerd), maar dankzij de schrik die de kiezer van Trump en Poetin heeft gekregen. Onze rechtse amateurs stellen begrotingsregels boven hogere defensie-uitgaven, ook al willen ze een sterkere defensie. Liever Poetin dan een gat in de begroting en dat scoort niet heel erg goed bij heel wat kiezers. Onze PVV-puppet Schoof moet deze boodschap luid gaan verkondigen en de rest van Europa kijkt meewarig naar hem, Nederland is nu politiek een warhoofdig mini-Luxemburg.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten