30 maart 2025

liberation day voorlopig hoogtepunt Trump wanorde: 1987 test dreigt

 Misschien ben ik als zielige klaploper Europeaan die niets doet om zijn pensioen op te strijken en zijn huis -zoals ze dat in Amerika zeggen- voor 7 raspberries gekocht heeft niet objectief over Trump. Je riskeert dan verbanning naar Groenland. Dat is overigens bijna niemand denk ik. Zijn beleid is ongeveer 2/3 Project 2025 en 1/3 Musk/DOGE. Dat is volgens de gangbare economische theorie wanbeleid, want leidt tot minder groei, meer onzekerheid en grotere ongelijkheid en ook nog eens meer inflatie. We zullen zien of Trump de gangbare economische theorie in haar hemd zet. 

Voorlopig leiden de schokken van Trump tot minder economische groei, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Extra importen om hoge tarieven te omzeilen leiden tot grote handelstekorten en lage economische groei. Ongeveer 0% op het ogenblik voor het eerste kwartaal volgens Atlanta FED (met correctie voor goud import). Dat is flink minder dan de trend, maar nog niet duidelijk een recessie. Andere bronnen wijzen nog wel op positieve groei in de VS. 

De schokken beginnen groot genoeg te worden om negatieve groei te veroorzaken. Het kan Trump niets meer schelen, ook hogere inflatie mag best, maar het moet wel tijdelijk zijn, het beruchte transitory. De buitenlandse politiek is meedogenloos voor Europa/ Canada en misschien ook China. Brieven aan Europese bedrijven om DEI, beleid om discriminatie tegen te gaan, te bestrijden. Rusland boven West-Europa. DOGE is ook meedogenloos en is een grote stap in de richting van het beleid van Orban. Uitkeringen en subsidies hebben economisch nut (minder risico, minder ongelijkheid), maar dat lijkt Musk niet te willen begrijpen. Project 2025 vindt het noodzakelijk om de president meer macht te geven om zo een soort morele herbewapening te bereiken. Trump vindt het prima. Men siddert steeds meer voor hem. JD Vance zegt het al over bijvoorbeeld Groenland: het is niet goed om de president te lang niet zijn zin te geven (anders zwaait er wat).

Amerika wil te veel. De macht in de wereld, geld van het buitenland en ondanks tarieven toch enigszins concurrerend produceren. Protectionisme is geen goed businessmodel om technologisch nummer een te blijven. Die positie wordt in snel tempo aan China en India verkwanseld met deze politiek. Europa moet gaan nadenken hoe ze het Kodak-moment van plotselinge overbodigheid kunnen overleven.  

 Voor de beurzen is het belangrijk of die recessie in de VS kan worden vermeden (=niet al te veel tarieven, oogje dichtknijpen voor immigranten om voedselprijzen betaalbaar te houden, niet te veel bezuinigen op uitkeringen en subsidies). Zonder recessie hoort het omhoog te gaan (altijd het basisscenario), maar met recessie is een bear markt het basisscenario. Bij vier jaar schokken hoort de beurs via een Chaotische Neergang 50-80% te dalen. 

Op het ogenblik kan de beurs zo maar veel dalen à la 1987. Er is geleerd van 1987, maar er dreigt wel hulp van het Plunge Protection Team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten