14 januari 2018

overpeinzingen

Er is een Albanese consensus dat alles goed gaat met de macro groei. Op onze macro bijpraat woensdag met Londen, Chicago en Toronto bleef het angstig stil op de vraag of iemand een wolkje zag aan de macro horizon, zelfs vanuit Amsterdam geen geluid. Steven Bell concludeerde dat je daar voor de beurs niet al te veel uit moet concluderen, dat kan heel anders gaan dan die rozige consensus of misschien toch wel rozig gaan.

Met de inflatie zal het ook goed gaan, al is daar iets minder consensus te vinden.

Ondertussen is er enorme angst om tegen het momentum in te gaan en zo een eventuele melt up voor een te groot deel te missen. Het geld klotst over wall of worry heen. Iedereen ziet een soort camping rally van instappende particulieren en hedge funds die hun bèta naar boven aan het stellen zijn. Daardoor zit iedereen met die angst: hoe lang blijft die vermaledijde correctie nog weg? Is buy the dip nog steeds de redder in nood? We kunnen vast nog wel op tijd uitstappen als het omlaag gaat, want de volatiliteit is laag (…).

Momentum lijkt nog steeds winnend, zelfs de afgelopen week met de verwachte draai naar value, losers (in januari gebeurt dit vaak, men koopt de aandelen die te veel gedaald zijn in het voorgaande jaar), maar men bleef toch ook de winnaars van vorig jaar kopen (even afgezien van het vuiltje bij Facebook).

Allerlei sentimentsindicatoren staan op uitermate optimistisch. Door schade en schand wijs geworden weet ik ook wel dat je daar niet te veel uit moet afleiden. Het is wel een contrair signaal, maar niet alleen zalig makend. Minder dan 14% beren, dat betekent nog helemaal niet dat de beurs onmiddellijk achteruit moet (empirisch vond men zelfs dat na 1 en 3 maanden de beurzen zelfs bij afwezigheid van voldoende pessimisten om te verleiden te kopen toch de beurzen meestal omhoog gingen). De hoogte van de sentimentsindicatoren correleert bijna altijd uitstekend met de macro fundamentals. Nu ook.
Is dat voldoende verdisconteerd in de prijs? Hoogst waarschijnlijk wel. Maar als de fundamentals zo goed blijven als ze nu zijn en er geen roet in het eten gegooid wordt door centrale banken, Trump of iets anders dan blijft men nog meer moois verdisconteren.

De afgelopen week zag men geschrokken reacties op enkele slecht nieuws berichten, maar buy te dip herstelde dit in rap tempo. De Chinezen zouden minder Amerikaanse staatsleningen willen kopen, de CPI steeg te veel, de ECB was te havikachtig volgens de notulen (men stopt echt in september en gaat daarna vast wel snel de rente verhogen), de Bank of Japan zet de rem op inkopen staatsleningen.
Meestal ziet men dat als goed teken, als er niet dramatisch gereageerd wordt op slecht nieuws. Maar misschien was bij nader inzien de reactie toch behoorlijk negatief. De dollar kreeg een behoorlijke knauw.  De Duitse rente steeg en de tien jaars nadert 0,6% een niveau waarbij de beurs peentjes hoort te gaan zweten aldus Gundlach, de king of the bond market, overigens net als de 2,63% in de VS. Als dit soort goeroes dat roepen dreigt een self fulfilling prophecy.

Alom signaleert men het probleem van tot op gaatje vol belegde beren die door hun cash heen aan het raken zijn en dat groeiende gewijs op de naderende correctie. Iedereen zegt nu nog dat het momentum te sterk is en dat de correctie daarom wel komt, maar nu nog niet. Niet geruststellend, maar wie zo de afgelopen jaren de markt was ingegaan is zo rijkelijk beloond dat een kleine correctie niet zou moeten deren en men vol belegd zou kunnen blijven.

Contraire signalen die ik meer vertrouw dan te veel bulls/ te weinig bears?

12-14% boven 40 weeks gemiddelde. Beslist niet onfeilbaar, de markt kan tijden flink boven het 40 weeks gemiddelde blijven en ondertussen stijgt dat 40 weeks gemiddelde.
Winstwaarschuwingen. Te veel wijst erop dat het te erg verdisconteerd is. Te weinig wijst op overmatig verdisconteren van het goede nieuws (zoals nu)
Daling van boven 80% boven 50 daags gemiddelde naar eronder. Dat speelt nog niet.
Daling van relatieve sterkte, RSI. Is nog niet gaande, maar verdere stijging is vrijwel onmogelijk (asymmetrisch risico).
De taxichauffeur/glazenwasser/ kennis uit niet financiële sector die spontaan begint te praten over de beurs, het NOS-journaal waar het nieuws is dat het zo goed (of slecht) gaat op de beurs (begint te komen, maar de wilde speculatie zit vooral in bitcoins). Moeilijk meetbaar, wel goed aan te voelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten